[Excel] Liczba osób w danym roku

groqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 paź 2015, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: groqu »

Witam mam takie zadanie z Ecela, że mam podane liste osób i ich datę urodzenia np. 1980-11-11 (format komórki to data) itp.
I mam zliczyć liczbę osób urodzonych w roku 1980, 1981, 1982.
Tylko jaką formułę mam użyć.
Zapewne trzeba będzie Licz.Jeżeli tylko jak po wpisanie zakresy, zrobić żeby zliczyło osoby urodzone w 1980?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 19:23 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: kropka+ »

Funkcja ROK - wyciąga z daty rok. Potem LICZ JEŻELI
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 19:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
groqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 paź 2015, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: groqu »

Spróbowałem taką formułę, ale wyświetla, że jest błąd.

Kod: Zaznacz cały

=LICZ.JEŻELI(ROK(D5:D29);ROK(1980))
(Od D:5 do D:29 mam podane daty urodzenia tych gości.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 20:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi code.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: Medea 2 »

Drugim argumentem powinno być samo 1980.
groqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 paź 2015, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: groqu »

@up
W Sensie, że tak?

Kod: Zaznacz cały

=LICZ.JEŻELI(ROK(D5:D29);"1980")
lub

Kod: Zaznacz cały

=LICZ.JEŻELI(ROK(D5:D29);1980)
W obu pokazuje błąd.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: Medea 2 »

Komendę zatwierdzasz klawiszem Enter czy Ctrl+Enter (albo Shift+Enter)? To polecenie jest "tablicowe" i trzeba je odpowiednio wykonać.
OShon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 mar 2014, o 00:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: VBATools | Kraków | Poland | Europe | Earth | SolSystem | SomewareInSpace
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

[Excel] Liczba osób w danym roku

Post autor: OShon »

Możesz też, co polecam dla eliminacji błędu i łatwiejszego zarządzania większa ilością danych, utworzyć tabelę przestawną. Daty w tabeli dajemy do wierszy, tak samo jak i nazwiska osób. Nazwiska też dodajemy do pola wartości.
Daty można zgrupować jednym klawiszem "Menu/analiza/grupowanie-> grupuj pole", co podliczy się wszystko w ramach danego roku.
ODPOWIEDZ