[Systemy liczbowe] Jak operować w kodzie binarnym?
[Systemy liczbowe] Jak operować w kodzie binarnym?
Witam serdecznie forumowiczów, problem polega na tym iż podręcznik z którego korzystam w sposób mocno niezrozumiały dla mnie przedstawia zagadnienie związane z dodawaniem, odejmowaniem, dzieleniem i mnożeniem w kodzie binarnym, przez co zgubiłem się w zasadzie w momencie w którym przyszedł czas na ,,pożyczanie" gdyż po prostu tego nie rozumiem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś był w stanie podzielić się swoją wiedzą i wyjaśnił mi to w jak najprostszy sposób.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2015, o 08:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
[Systemy liczbowe] Jak operować w kodzie binarnym?
Robisz to analogicznie do działań pisemnych w systemie dziesiątkowym.
Wynik swojego dodawania dwóch cyfr zapisujesz jako \(\displaystyle{ k\cdot 2+l}\). Wtedy twój wynik to \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ k}\) dalej.
Na przykładzie: \(\displaystyle{ 1001110+111110}\).
Liczysz od końca
\(\displaystyle{ 0+0={\green 0}}\)
\(\displaystyle{ 1+1={\red 1}\cdot 2+{\green 0}}\), czyli \(\displaystyle{ {\green 0}}\) i \(\displaystyle{ {\red 1}}\) dalej (analogicznie masz w dziesiątkowym np. \(\displaystyle{ 7+6=13={\magenta 1}\cdot 10+3}\), czyli \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ {\magenta 1}}\) dalej).
Potem pamiętając o \(\displaystyle{ 1}\) z poprzedniego dodawania masz:
\(\displaystyle{ 1+1+1={\red 1}\cdot 2+{\green 1}}\), czyli \(\displaystyle{ {\green 1}}\) i \(\displaystyle{ {\red 1}}\) dalej.
Robisz tak samo z kolejnymi liczbami i dostaniesz w wyniku:
\(\displaystyle{ 10001{\green 100}}\).
Z pozostałymi działaniami podobnie (robisz analogicznie do dziesiątkowego).
Wynik swojego dodawania dwóch cyfr zapisujesz jako \(\displaystyle{ k\cdot 2+l}\). Wtedy twój wynik to \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ k}\) dalej.
Na przykładzie: \(\displaystyle{ 1001110+111110}\).
Liczysz od końca
\(\displaystyle{ 0+0={\green 0}}\)
\(\displaystyle{ 1+1={\red 1}\cdot 2+{\green 0}}\), czyli \(\displaystyle{ {\green 0}}\) i \(\displaystyle{ {\red 1}}\) dalej (analogicznie masz w dziesiątkowym np. \(\displaystyle{ 7+6=13={\magenta 1}\cdot 10+3}\), czyli \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ {\magenta 1}}\) dalej).
Potem pamiętając o \(\displaystyle{ 1}\) z poprzedniego dodawania masz:
\(\displaystyle{ 1+1+1={\red 1}\cdot 2+{\green 1}}\), czyli \(\displaystyle{ {\green 1}}\) i \(\displaystyle{ {\red 1}}\) dalej.
Robisz tak samo z kolejnymi liczbami i dostaniesz w wyniku:
\(\displaystyle{ 10001{\green 100}}\).
Z pozostałymi działaniami podobnie (robisz analogicznie do dziesiątkowego).