[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: netsprint »

Korzystając z lematu o pompowaniu pokazać, że następujący język jest regularny.
\(\displaystyle{ B = \left\{ a^{n}b^{m} | n \neq m \right\}}\)
Dodatkowo podpowiedź:
\(\displaystyle{ w = a^{p} b ^{p + p!}}\), gdzie p jest stałą pompowania.
Rozwiązanie:
Nieregularność języka \(\displaystyle{ B}\) można udowodnić wprost, stosując lemat o pompowaniu. Załóżmy, że:
1: Język B jest regularny
2: Słowo \(\displaystyle{ w \in B}\)


Ustaliłem, że mogą występować trzy przypadki podziału słowa w (na podstawie lematu):
1) przypadek kiedy y leży w całości w części \(\displaystyle{ a^{n}}\).
\(\displaystyle{ x=a^{r} , y = a ^{t}, v=a ^{n-r-t}b ^{m}}\)
wtedy słowo możemy zapisać w postaci: \(\displaystyle{ xy ^{2} v = a^{r}a ^{t}a ^{t}a ^{n-r-t}b ^{m}= a ^{n+t}b ^{m}}\)


Możliwe jest, że słowo pompowane nie należy do języka. Dzieje się tak np. dla \(\displaystyle{ n = 3 , t = 1, m = 4}\).
Ogólnie rzecz ujmując słowa niezgodne w tym przypadku to takie, które spełniają warunek:
\(\displaystyle{ m>n\wedge t=1 \wedge m=n+ t ^{k}}\)

2) przypadek, kiedy \(\displaystyle{ y}\) leży w całości w obu częściach.
\(\displaystyle{ x=a^{n-t} , y = a ^{t}b ^{q} , v=b ^{m-q}}\)

Weźmy słowo \(\displaystyle{ w = a^{n-t} a ^{t}b ^{q}b ^{m-q}}\)
Wtedy kolejne słowo po napompowaniu miałoby postać:
\(\displaystyle{ w' = a^{n-t} a ^{t}b ^{q} a ^{t}b ^{q}b ^{m-q}}\)
Wiemy jednak, że do języka nie należą słowa, które mają na przemian postać \(\displaystyle{ ab}\), a więc \(\displaystyle{ y}\) nie może leżeć w obu częściach, bo wtedy nie należałby do języka \(\displaystyle{ B}\).
3) przypadek, kiedy y leży w całości w części \(\displaystyle{ b^{m}}\).
Podobnie jak w przypadku pierwszym.
\(\displaystyle{ m<n \wedge t=1 \wedge n=m+ t ^{k}}\)

Pyt1: Czy założenia i ogólnie rozwiązanie jest poprawne?
Pyt2: Jak zapisać formalnie takie rozwiązanie?
Pyt3: Martwi mnie jednak brak wykorzystania podpowiedzi... Czy więc ktoś wie jak ją wykorzystać?
Podpowiedź raczej jest dobra dla 3 przypadku, bo dla pierwszego musiałoby być \(\displaystyle{ p = r+ t +s}\)., co oznacza, że ilość a musiałaby być równa stałej pompowania i jednocześnie podziałowi słowa. W drugim przypadku wiemy, że nie jest możliwe stworzenie słowa, które spełnia jednocześnie założenia z lematu o pompowaniu i należy do języka \(\displaystyle{ B}\), więc podpowiedź raczej dotyczy 3 przypadku, a do 1 jego odwrócona wersja... ( mogę się mylić, ale jeśli tak to poprawcie mnie)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2015, o 21:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: Afish »

Nie jest dobrze, bo przyjmujesz specjalną postać rozkładu, a to tak nie działa.
Poprawnym jest:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: netsprint »

Co oznacza x?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ x \in \mathbb{Z_+}, x \le p}\)
\(\displaystyle{ x}\) oznacza długość części \(\displaystyle{ y}\) z lematu o pompowaniu.
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: netsprint »

Gdy ostatnio sobie przypominałem to zadania naszła mnie pewna wątpliwość
Możesz mi wyjaśnić jak to możliwe, że stała \(\displaystyle{ p}\) jest równa co najmniej długości słowa, gdy tymczasem jest jednocześnie jego częścią?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, o 08:39 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ p}\) jest stałą z lematu pompowania, nic więcej.
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: netsprint »

Powodem tego zamieszania jest:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lemat_o_pompowaniu_dla_j%C4%99zyk%C3%B3w_regularnych
... Jeżeli dany język L jest regularny, to istnieje takie \(\displaystyle{ n \geq}\)1, że każde słowo w należące do L długości co najmniej n można podzielić na trzy części xyv ...
... Załóżmy, że jest on regularny. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie stałą z lematu o pompowaniu. Weźmy teraz słowo \(\displaystyle{ a^nb^n}\) i jego podział spełniający warunki lematu. ...
Na podstawie Wikipedii okazuje się, że część słowa może być większa niż długość słowa lub równa jego długości.
W takim przypadku, gdy mamy \(\displaystyle{ a^nb^n}\) wychodzi co najmniej \(\displaystyle{ n = 2n}\). Czyli sprzeczność!

Chciałbym się upewnić czy winną jest tu niefortunne oznaczenie, czy może jeszcze czegoś nie wiem.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, o 16:44 przez netsprint, łącznie zmieniany 2 razy.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Gramatyki] Zastosowanie lematu o pompowaniu

Post autor: Afish »

Nie, nic takiego nie wychodzi. Stała \(\displaystyle{ n}\) mówi jaką długość co najmniej musi mieć słowo, aby można je było pompować, stała jest nomen omen niezależna od słowa (czyli dla wszystkich słów z języka jest zawsze taka sama).
ODPOWIEDZ