[Java] ciąg znaków o określonej długości

pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

[Java] ciąg znaków o określonej długości

Post autor: pasjonatka »

Witam. Mam taki problem, że nie wiem jak wprowadzić określoną ilość znaków.
Dokładniej na początku mam podać liczbę n gdzie \(\displaystyle{ 0<n<100}\) a następnie podać \(\displaystyle{ n}\) znaków.
I robię tak:

Kod: Zaznacz cały

import java.util.*;
class main{
public static void main(String[] args) {
	Scanner czyt=new Scanner(System.in);
        byte n=czyt.nextByte();
        String ciag=czyt.next();
I mam źle bo można wprowadzić więcej znaków niż \(\displaystyle{ n}\).
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, o 11:50 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Java] ciąg znaków o określonej długości

Post autor: Afish »

Zazwyczaj konsola jest buforowana, więc dane trafiają do aplikacji dopiero po wciśnięciu przez użytkownika przycisku enter (czyli nie wiemy, kiedy to nastąpi i nie mamy na to wpływu). Ponadto wejście można przekierować z pliku, można mieć własną konsolę ignorującą ograniczenia na wpisywanie, więc z tym problemem nie ma sensu się zmagać.
Po prostu po wczytaniu stringa weź jego podciąg długości maksymalnie \(\displaystyle{ 100}\) i na tym operuj. Chyba że nie chcesz pozbywać się znaków ze strumienia, to użyj metody next(Pattern pattern) i ogranicz długość znaków wyrażeniem regularnym.
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

[Java] ciąg znaków o określonej długości

Post autor: pasjonatka »

A jak wprowadzić wyrażenie regularne w Javie?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Java] ciąg znaków o określonej długości

Post autor: Afish »

... ticle.html
ODPOWIEDZ