Szerokośc pasma
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
Szerokośc pasma
Założmy, że szrokość pasma naszego łącza wynosi \(\displaystyle{ 256kb/s}\). Ile sekund zajmie przetransportowanie pliku o wielkosci \(\displaystyle{ 64}\) MiB przez to łącze?
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
Szerokośc pasma
MiB to nie jest mebibit?-- 27 cze 2015, o 17:34 --Moge zrobic tak, ze : ?
\(\displaystyle{ 1 MiB = 1024 KiB = 1048576 B = 8388608 b}\)
\(\displaystyle{ 64 MiB = 536870912b}\)
przepustowość łącza = \(\displaystyle{ 256 kb/s = 256 \cdot 1000 b/s = 256000 b/s.}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{(536870912b)}{(256000 b/s)}}\)
\(\displaystyle{ t=2097.152s \approx 34min}\)
\(\displaystyle{ 1 MiB = 1024 KiB = 1048576 B = 8388608 b}\)
\(\displaystyle{ 64 MiB = 536870912b}\)
przepustowość łącza = \(\displaystyle{ 256 kb/s = 256 \cdot 1000 b/s = 256000 b/s.}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{(536870912b)}{(256000 b/s)}}\)
\(\displaystyle{ t=2097.152s \approx 34min}\)