Podac reprezentacje 8-bitowe w systemie dopełnienia do jedynki i dopełnienia do dwojki nastepujacych liczb : \(\displaystyle{ -35, 77}\)
Jak wyglada algorytm?
[Systemy liczbowe] reprezentacje 8-bitowe
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
[Systemy liczbowe] reprezentacje 8-bitowe
Ostatnio zmieniony 28 cze 2015, o 11:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
[Systemy liczbowe] reprezentacje 8-bitowe
Jaki algorytm? Masz podać reprezentacje dwójkowe dwóch całkowitych, a tu masz informacje nt. , a tu nt. kodów i [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Kod_uzupe%C5%82nie%C5%84_do_dw%C3%B3ch]\(\displaystyle{ {\blue{\underline{U_2}}}}\)[/url].
Czy potrafisz przedstawić dwójkowo liczby: \(\displaystyle{ 77}\) i \(\displaystyle{ 35}\) ? Jeśli tak, to trzeba zająć się tylko liczbą \(\displaystyle{ -35}\) .
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dw%C3%B3jkowy_system_liczbowy
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kod_uzupe%C5%82nie%C5%84_do_jedno%C5%9Bci
Czy potrafisz przedstawić dwójkowo liczby: \(\displaystyle{ 77}\) i \(\displaystyle{ 35}\) ? Jeśli tak, to trzeba zająć się tylko liczbą \(\displaystyle{ -35}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
[Systemy liczbowe] reprezentacje 8-bitowe
Dla \(\displaystyle{ 77 _{10} = 01001101 _{u1}}\)
Dla \(\displaystyle{ -35 _{10} = 11011100 _{u1}}\)
dopełnienie do dwojki bedzie wygladac identycznie?
Dla \(\displaystyle{ -35 _{10} = 11011100 _{u1}}\)
dopełnienie do dwojki bedzie wygladac identycznie?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
[Systemy liczbowe] reprezentacje 8-bitowe
Dla liczb ujemnych nie! Szczegóły są we wskazanych artykułach nt. U1 i U2.
Kodowanie U2 zaczęto popularyzować, aby uniknąć podstawowej wady kodowania U1: dwóch reprezentacji zera (w U1 jest zero dodatnie i zero ujemne).
Miałem do czynienia tylko z czterema komputerami z kodowanie U1. Najmłodszy z nich, amerykański Cyber, koncepcyjnie pochodził z 1972 r., a korzystałem z niego w latach 1978-1984. Wszystkie późniejsze komputery stosowały kodowanie U2 i tak już jest do chwili obecnej.
Kodowanie U2 zaczęto popularyzować, aby uniknąć podstawowej wady kodowania U1: dwóch reprezentacji zera (w U1 jest zero dodatnie i zero ujemne).
Miałem do czynienia tylko z czterema komputerami z kodowanie U1. Najmłodszy z nich, amerykański Cyber, koncepcyjnie pochodził z 1972 r., a korzystałem z niego w latach 1978-1984. Wszystkie późniejsze komputery stosowały kodowanie U2 i tak już jest do chwili obecnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
[Systemy liczbowe] reprezentacje 8-bitowe
\(\displaystyle{ -35 _{10} = 11011101 _{u2}}\)
\(\displaystyle{ 77 _{10} = 01001101 _{u2}}\)
teraz bedzie poprawnie?
\(\displaystyle{ 77 _{10} = 01001101 _{u2}}\)
teraz bedzie poprawnie?