Witam. Mam tabelę Pracownicy z kolumnami: Nazwisko, Zarobki, Id_działu
1. Jak napisać zapytanie aby wyświetlić osoby, które mają zarobki większe niż średnia w ich dziale?
2. Jak wyświetlić najlepiej zarabiających pracowników w poszczególnych działach?
Proszę o pomoc.
[SQL][Access] Zarobki powyżej średniej i najlepsze w dziale
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 lip 2012, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
[SQL][Access] Zarobki powyżej średniej i najlepsze w dziale
Ostatnio zmieniony 28 maja 2015, o 13:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
[SQL][Access] Zarobki powyżej średniej i najlepsze w dziale
Kod: Zaznacz cały
SELECT Nazwisko,Zarobki, srednia from Tabela INNER JOIN (SELECT Id_dzialu,AVG(zarobki) AS srednia FROM Tabela GROUP BY id_dzialu) AS podzapytanie ON podzapytanie.Id_dzialu=Tabela.Id_dzialu WHERE zarobki > srednia ;
Kod: Zaznacz cały
SELECT Nazwisko from Tabela WHERE EXISTS (SELECT id_dzialu, MAX(zarobki) FROM tabela AS podzapytanie GROUP BY id_dzialu HAVING podzapytanie.Id_dzialu=Tabela2.Id_dzialu AND MAX(podzapytanie.zarobki)=Tabela.zarobki );