[Java][Swing] Operacja kopiuj-wklej

tomek1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2015, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoscz

[Java][Swing] Operacja kopiuj-wklej

Post autor: tomek1995 »

Kod: Zaznacz cały

public class Edytor extends JFrame implements ActionListener {
    private static final String Edytor = null;
    private JTextArea edytor = new JTextArea();
    private JScrollPane scroll = new JScrollPane(edytor);
    private JMenuBar menuBar = new JMenuBar();
    private JMenu Plik = new JMenu("Plik");
    private JMenu Edycja = new JMenu("Edycja");
    private JFrame frame = new JFrame("Edytor");
    private JMenuItem Otworz = new JMenuItem("Otworz");
    private JMenuItem ZapiszJako = new JMenuItem("Zapisz jako...");
    private JMenuItem Zakoncz = new JMenuItem("Zakoncz");
    private JMenuItem Kopiuj = new JMenuItem("Kopiuj");
    private JMenuItem Wklej = new JMenuItem("Wklej");
    private String stringField;
    private String selectedtekst;
    private File plik;
 
    private void ZapiszJako() {
        String tekst;
        /**
         * @param args
         */
        JFileChooser fc = new JFileChooser();
        fc.showSaveDialog(null);
        tekst = edytor.getText();
        plik = fc.getSelectedFile();
 
        try {
            BufferedWriter bw = new BufferedWriter(new FileWriter(plik));
            bw.write(tekst);
            bw.flush();
            bw.close();
 
        } catch (IOException e) {
            // TODO Auto-generated catch block
            e.printStackTrace();
        }
    }
 
    private void Otworz() {
        JFileChooser fc = new JFileChooser();
        fc.showOpenDialog(null);
        String tekst = "";
        plik = fc.getSelectedFile();
 
        try {
            BufferedReader br = new BufferedReader(new FileReader(plik));
            String linia;
 
            do {
                linia = br.readLine();
                if (linia != null)
                    tekst += linia + "
";
            } while (linia != null);
            br.close();
            edytor.setText(tekst);
        } catch (IOException e) {
            // TODO Auto-generated catch block
            e.printStackTrace();
        }
    }
 
    private void Zakoncz() {
        System.exit(0);
    }
 
    private void Kopiuj() {
 
        stringField = "";  
 
    }
 
    private void Wklej() {
 
         selectedtekst = a.getSelected();
 
    }
 
    public Edytor() {
        Container c = this.getContentPane();
        Container d = new Container();
        d.setLayout(new GridLayout());
        c.setLayout(new BorderLayout());
        c.add(d, BorderLayout.SOUTH);
        c.add(scroll, BorderLayout.CENTER);
        Otworz.addActionListener(this);
        ZapiszJako.addActionListener(this);
        Wklej.addActionListener(this);
        Kopiuj.addActionListener(this);
        Zakoncz.addActionListener(this);
        this.setSize(new Dimension(650, 650));
        this.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        this.setVisible(true);
        this.setJMenuBar(menuBar);
        this.setTitle("Edytor tekstu");
 
        // tutaj problem zdjęcie programu jest ale po uruchomieniu programu nie
        // widać wtedy menu,trzeba rozszerzyć i zminimalizować okno wtedy działa
        // this.setIconImage(Toolkit.getDefaultToolkit().getImage(
        // getClass().getResource("word1.png")));
        scroll.setHorizontalScrollBarPolicy(JScrollPane.HORIZONTAL_SCROLLBAR_ALWAYS);
        scroll.setVerticalScrollBarPolicy(JScrollPane.VERTICAL_SCROLLBAR_ALWAYS);
        menuBar.add(Plik);
        menuBar.add(Edycja);
        menuBar.add(Zakoncz);
        Plik.add(Otworz);
        Plik.add(ZapiszJako);
        Plik.add(Zakoncz);
        Edycja.add(Kopiuj);
        Edycja.add(Wklej);
 
        // skroty klawiszowe
        Otworz.setAccelerator(KeyStroke.getKeyStroke(KeyEvent.VK_O,
                ActionEvent.CTRL_MASK));
        ZapiszJako.setAccelerator(KeyStroke.getKeyStroke(KeyEvent.VK_S,
                ActionEvent.CTRL_MASK));
        Kopiuj.setAccelerator(KeyStroke.getKeyStroke(KeyEvent.VK_C,
                ActionEvent.CTRL_MASK));
        Wklej.setAccelerator(KeyStroke.getKeyStroke(KeyEvent.VK_V,
                ActionEvent.CTRL_MASK));
        Zakoncz.setAccelerator(KeyStroke.getKeyStroke(KeyEvent.VK_Q,
                ActionEvent.CTRL_MASK));
 
    }
 
    public static void main(String[] args) {
        new Edytor();
    }
 
    @Override
    public void actionPerformed(ActionEvent a) {
        // TODO Auto-generated method stub
 
        if (a.getSource() == ZapiszJako)
 
            ZapiszJako();
 
        if (a.getSource() == Otworz)
 
            Otworz();
 
        if (a.getSource() == Zakoncz)
 
            Zakoncz();
 
        if (a.getSource() == Kopiuj)
 
            Kopiuj();
 
        if (a.getSource() == Wklej)
 
            Wklej();
 
    }
}
Wiecie może jak mam poprawić,żeby działała mi funkcja kopiuj,wklej?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, o 20:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[Java][Swing] Operacja kopiuj-wklej

Post autor: jarzabek89 »

Kod: Zaznacz cały

        private void Kopiuj() {
 
        stringField = "";  
 
    }
Co tu poprawiać skoro tutaj nic nie ma?
ODPOWIEDZ