[Java][Swing] edytor tekstu

tomek1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2015, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoscz

[Java][Swing] edytor tekstu

Post autor: tomek1995 »

witam robie prosty edytor tekstu

Kod: Zaznacz cały

import java.awt.BorderLayout;
import java.awt.Component;
import java.awt.Container;
import java.awt.Dimension;
import java.awt.GridLayout;
import java.awt.event.ActionEvent;      
import java.awt.event.ActionListener;
import java.io.BufferedReader;                       
import java.io.BufferedWriter;
import java.io.File;
import java.io.FileReader;
import java.io.FileWriter;
import java.io.IOException;
 
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFileChooser;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JTextArea;
public class Edytor extends JFrame implements ActionListener {
private JButton wczytaj=new JButton("wczytaj");
private JButton zapisz=new JButton("zapisz");
private JTextArea edytor=new JTextArea();
public Edytor()
{
Container c = this.getContentPane();
Container c2 = new Container();
c2.setLayout(new GridLayout());
c.setLayout(new BorderLayout());
//c.add(przycisk,BorderLayout.SOUTH);
c2.add(wczytaj,BorderLayout.EAST);
c2.add(zapisz,BorderLayout.WEST);
c.add(c2,BorderLayout.SOUTH);
c.add(edytor,BorderLayout.CENTER);
wczytaj.addActionListener(this);
this.setSize(new Dimension(600,600));
this.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
this.setVisible(true);
}
public static void main(String[] args) {
    new Edytor();
}
@Override
public void actionPerformed(ActionEvent a) {
if(a.getSource()==wczytaj)
{
 
        JFileChooser fc =new JFileChooser();
        fc.showOpenDialog(null);
        String tekst = "";
        File plik=fc.getSelectedFile();
        try {
            BufferedReader br=new BufferedReader(new FileReader(plik));
            String linia;
            do
            {
                linia=br.readLine();
                if(linia!=null)
                    tekst+=linia+"
";
            }while(linia!=null);
 
            br.close();
        } catch (IOException e) {
            // TODO Auto-generated catch block
            e.printStackTrace();
        }
        System.out.print(tekst);
    }
    edytor.append("wczytaj");
    System.out.println("zapisz");
 
if(a.getSource()==zapisz);
{
 
System.out.println(edytor.getText());
}
}
} 
możecie to spr i podpowiedzieć jak zrobić funkcje zapisz bo zrobiłem takie coś

Kod: Zaznacz cały

public void zapisz(){
		JFileChooser fc =new JFileChooser();
		fc.showSaveDialog(null);
		tekst="";
		for(int i=0;i<10;i++)
		{
			tekst+="Hello World!
";
		}
		File plik=fc.getSelectedFile();
		try {
			BufferedWriter bw=new BufferedWriter(new FileWriter(plik));
			
			bw.write(tekst);
			bw.flush();
			bw.close();
		} catch (IOException e) {
			// TODO Auto-generated catch block
			e.printStackTrace();
		}
ale po wklejeniu w program nic się nie robi
Ostatnio zmieniony 4 maja 2015, o 08:19 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ