[java] drzewa BST

mistrz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

[java] drzewa BST

Post autor: mistrz23 »

Napisać program z implementacją metody dodawania i usuwania elementu w drzewie i wyświetlania elementów drzewa metodą w głąb typu LKP i PKL (z uwzględnieniem poziomów w drzewie). Program testowy dający możliwość w zależności od życzenia użytkownika dodania lub usuniecie elementu, po każdej operacji program wyświetla elementy powstałego drzewa.

Tyle udało się się napisać, ale napisać możliwość dla użytkownika dodania lub usuniecie elementu, po każdej operacji program wyświetla elementy powstałego drzewa.

Kod: Zaznacz cały

import java.util.NoSuchElementException;
import java.util.Queue;

public class BST<Key extends Comparable<Key>, Value> {
    private Node root;             

    private class Node {
        private Key key;           
        private Value val;         
        private Node left, right;  
        private int N;             

        public Node(Key key, Value val, int N) {
            this.key = key;
            this.val = val;
            this.N = N;
        }
    }

    public boolean isEmpty() {
        return size() == 0;
    }

    public int size() {
        return size(root);
    }

    private int size(Node x) {
        if (x == null) return 0;
        else return x.N;
    }

  
    public boolean contains(Key key) {
        return get(key) != null;
    }

    public Value get(Key key) {
        return get(root, key);
    }

    private Value get(Node x, Key key) {
        if (x == null) return null;
        int cmp = key.compareTo(x.key);
        if      (cmp < 0) return get(x.left, key);
        else if (cmp > 0) return get(x.right, key);
        else              return x.val;
    }

    public void put(Key key, Value val) {
        if (val == null) { delete(key); return; }
        root = put(root, key, val);
        assert check();
    }

    private Node put(Node x, Key key, Value val) {
        if (x == null) return new Node(key, val, 1);
        int cmp = key.compareTo(x.key);
        if      (cmp < 0) x.left  = put(x.left,  key, val);
        else if (cmp > 0) x.right = put(x.right, key, val);
        else              x.val   = val;
        x.N = 1 + size(x.left) + size(x.right);
        return x;
    }

   
    public void deleteMin() {
        if (isEmpty()) throw new NoSuchElementException("Symbol table underflow");
        root = deleteMin(root);
        assert check();
    }

    private Node deleteMin(Node x) {
        if (x.left == null) return x.right;
        x.left = deleteMin(x.left);
        x.N = size(x.left) + size(x.right) + 1;
        return x;
    }

    public void deleteMax() {
        if (isEmpty()) throw new NoSuchElementException("Symbol table underflow");
        root = deleteMax(root);
        assert check();
    }

    private Node deleteMax(Node x) {
        if (x.right == null) return x.left;
        x.right = deleteMax(x.right);
        x.N = size(x.left) + size(x.right) + 1;
        return x;
    }

    public void delete(Key key) {
        root = delete(root, key);
        assert check();
    }

    private Node delete(Node x, Key key) {
        if (x == null) return null;
        int cmp = key.compareTo(x.key);
        if      (cmp < 0) x.left  = delete(x.left,  key);
        else if (cmp > 0) x.right = delete(x.right, key);
        else { 
            if (x.right == null) return x.left;
            if (x.left  == null) return x.right;
            Node t = x;
            x = min(t.right);
            x.right = deleteMin(t.right);
            x.left = t.left;
        } 
        x.N = size(x.left) + size(x.right) + 1;
        return x;
    } 


    public Key min() {
        if (isEmpty()) return null;
        return min(root).key;
    } 

    private Node min(Node x) { 
        if (x.left == null) return x; 
        else                return min(x.left); 
    } 

    public Key max() {
        if (isEmpty()) return null;
        return max(root).key;
    } 

    private Node max(Node x) { 
        if (x.right == null) return x; 
        else                 return max(x.right); 
    } 

    public Key floor(Key key) {
        Node x = floor(root, key);
        if (x == null) return null;
        else return x.key;
    } 

    private Node floor(Node x, Key key) {
        if (x == null) return null;
        int cmp = key.compareTo(x.key);
        if (cmp == 0) return x;
        if (cmp <  0) return floor(x.left, key);
        Node t = floor(x.right, key); 
        if (t != null) return t;
        else return x; 
    } 

    public Key ceiling(Key key) {
        Node x = ceiling(root, key);
        if (x == null) return null;
        else return x.key;
    }

    private Node ceiling(Node x, Key key) {
        if (x == null) return null;
        int cmp = key.compareTo(x.key);
        if (cmp == 0) return x;
        if (cmp < 0) { 
            Node t = ceiling(x.left, key); 
            if (t != null) return t;
            else return x; 
        } 
        return ceiling(x.right, key); 
    } 

    public Key select(int k) {
        if (k < 0 || k >= size()) return null;
        Node x = select(root, k);
        return x.key;
    }

    private Node select(Node x, int k) {
        if (x == null) return null; 
        int t = size(x.left); 
        if      (t > k) return select(x.left,  k); 
        else if (t < k) return select(x.right, k-t-1); 
        else            return x; 
    } 

    public int rank(Key key) {
        return rank(key, root);
    } 

    private int rank(Key key, Node x) {
        if (x == null) return 0; 
        int cmp = key.compareTo(x.key); 
        if      (cmp < 0) return rank(key, x.left); 
        else if (cmp > 0) return 1 + size(x.left) + rank(key, x.right); 
        else              return size(x.left); 
    } 

    public Iterable<Key> keys() {
        return keys(min(), max());
    }

    public Iterable<Key> keys(Key lo, Key hi) {
        Queue<Key> queue = new Queue<Key>();
        keys(root, queue, lo, hi);
        return queue;
    } 

    private void keys(Node x, Queue<Key> queue, Key lo, Key hi) { 
        if (x == null) return; 
        int cmplo = lo.compareTo(x.key); 
        int cmphi = hi.compareTo(x.key); 
        if (cmplo < 0) keys(x.left, queue, lo, hi); 
        if (cmplo <= 0 && cmphi >= 0) queue.enqueue(x.key); 
        if (cmphi > 0) keys(x.right, queue, lo, hi); 
    } 

    public int size(Key lo, Key hi) {
        if (lo.compareTo(hi) > 0) return 0;
        if (contains(hi)) return rank(hi) - rank(lo) + 1;
        else              return rank(hi) - rank(lo);
    }


    public int height() { return height(root); }
    private int height(Node x) {
        if (x == null) return -1;
        return 1 + Math.max(height(x.left), height(x.right));
    }

    public Iterable<Key> levelOrder() {
        Queue<Key> keys = new Queue<Key>();
        Queue<Node> queue = new Queue<Node>();
        queue.enqueue(root);
        while (!queue.isEmpty()) {
            Node x = queue.dequeue();
            if (x == null) continue;
            keys.enqueue(x.key);
            queue.enqueue(x.left);
            queue.element(x.right);
        }
        return keys;
    }

    private boolean check() {
        if (!isBST())            System.out.println("Not in symmetric order");
        if (!isSizeConsistent()) System.out.println("Subtree counts not consistent");
        if (!isRankConsistent()) System.out.println("Ranks not consistent");
        return isBST() && isSizeConsistent() && isRankConsistent();
    }

    private boolean isBST() {
        return isBST(root, null, null);
    }

    private boolean isBST(Node x, Key min, Key max) {
        if (x == null) return true;
        if (min != null && x.key.compareTo(min) <= 0) return false;
        if (max != null && x.key.compareTo(max) >= 0) return false;
        return isBST(x.left, min, x.key) && isBST(x.right, x.key, max);
    } 

    // are the size fields correct?
    private boolean isSizeConsistent() { return isSizeConsistent(root); }
    private boolean isSizeConsistent(Node x) {
        if (x == null) return true;
        if (x.N != size(x.left) + size(x.right) + 1) return false;
        return isSizeConsistent(x.left) && isSizeConsistent(x.right);
    } 

    private boolean isRankConsistent() {
        for (int i = 0; i < size(); i++)
            if (i != rank(select(i))) return false;
        for (Key key : keys())
            if (key.compareTo(select(rank(key))) != 0) return false;
        return true;
    }


    public static void main(String[] args) { 
        BST<String, Integer> st = new BST<String, Integer>();
        for (int i = 0; !System.in.isEmpty(); i++) {
            String key = System.in.readString();
            st.put(key, i);
        }

        for (String s : st.levelOrder())
            System.out.println(s + " " + st.get(s));

        System.out.println();

        for (String s : st.keys())
            System.out.println(s + " " + st.get(s));
    }
}
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 15:51 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Przywrócenie.
ODPOWIEDZ