[java] binarne drzewo wyszukiwań

mistrz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

[java] binarne drzewo wyszukiwań

Post autor: mistrz23 »

Napisać program zawierający implementację klasy Node(węzeł drzewa) i klasy BST (binarnego drzewa poszukiwań) z implementacją metody dodawania elementu do drzewa i wyświetlania elementów drzewa metodą w głąb typu LKP. Program testowy dodający kilka elementów do drzewa (około 20) i wyświetlający elementy powstałego drzewa.

Kod: Zaznacz cały

package bst;

public class BST {

  private Node root;
  private class TreeException extends Throwable {
      TreeException() {}
      TreeException(String msg) { super(msg); }
  }
  private class Node {
      int key;
      Node left;
      Node right;
      Node parent = null;
      private int value;
      Node(int key) {
      this.key = key;
      }
  }  
  public void add(int newValue){
       if(root == null)
    root = new Node(newValue);
    else {
         Node actual = root;
         Node parent = null;
         while(actual != null) {
         parent = actual;               
         actual = (actual.newValue > newValue) ? actual.left : actual.right;                 
         }
         if(parent.newValue > newValue) {
         parent.left = new Node(newValue);
         parent.left.parent = parent;
         }
         else {
               parent.right = new Node(newvalue);
               parent.right.parent = parent;
         }
    }              
  }              
      
  }
  public boolean remore(int value){
      
  }
  public Node search(int value){
      
  }
  print LKP(){
  LKP(root);
  }
  LKP(Node node){
  LKP (node.get
  System.out.print(node.getValue));
  LKP (node.getRight());
  }
    public static void main(String[] args) {
      
    }
    
}
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[java] binarne drzewo wyszukiwań

Post autor: Vardamir »

Ok, fajne zadanie. A z czym jest problem?
mistrz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 18 mar 2013, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

[java] binarne drzewo wyszukiwań

Post autor: mistrz23 »

Nie wiem jak napisać program testowy dodający kilka elementów do drzewa i wyświetlający elementy powstałego drzewa.
majkz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 paź 2014, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 3 razy

[java] binarne drzewo wyszukiwań

Post autor: majkz »

Może element losowości?

Kod: Zaznacz cały

public void test() {
	int liczbatestow = (int) 15 + Math.random()*10;	// liczba testów będzie z zakresu 15 - 25.

	for(int i = 0; i < liczbatestow; i++)
		add(Math.random() * 100);
}
No i na końcu wyświetlenie.
ODPOWIEDZ