[C] Transponowanie macierzy

robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[C] Transponowanie macierzy

Post autor: robertos18 »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main(void)
{

int n,m;
int i,j;
int k;
printf("Podaj liczbe wierszy: ");
scanf("%d", &m);
printf("Podaj liczbe kolumn: ");
scanf("%d", &n);
for(k=0;k<m;k++)
printf("Podaj wiersz:
");
int tab[n][m];
for(i=0;i<n;i++)
    for(j=0;j<m;j++)
        scanf("%d",&tab[i][j]);

/* macierz transponowana */
for(i=0;i<m;i++)
    {
    for(j=0;j<n;j++)
        printf("%d ",tab[j][i]);
    printf("
");
    }
return 0;
}
Napisałem taki kod tylko mam pewien problem, a mianowicie chce by program wygladal tak:

Kod: Zaznacz cały

Podaj liczbe wierszy: 3
Podaj liczbe kolumn: 2
Podaj wiersz 1: ...
Podaj wiersz 2: ...
i dalej mam juz dobrze tylko nie wiem jak zrobic te "Podaj wiersz 1: " i tak dalej w zaleznosci od podanej przez uzytkownika liczby wierszy....
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2015, o 22:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

[C] Transponowanie macierzy

Post autor: musialmi »

Po dwukropku musisz wyświetlać kolejne wartości licznika, który będzie się zwiększał o 1.
PS To nie jest C++?
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[C] Transponowanie macierzy

Post autor: robertos18 »

To jest C, tylko jak to zapisac w petli for?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

[C] Transponowanie macierzy

Post autor: Dasio11 »

Kod: Zaznacz cały

for( i = 0; i < n; ++i )
{
    printf( "Podaj wiersz %d: ", i+1 );
    for( j = 0; j < m; ++j )
    {
        scanf( " %d", &tab[i][j] );
    }
}
ODPOWIEDZ