[Algorytmy][Python] Mnożenie liczb binarnych

neron0308
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 30 sty 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy

[Algorytmy][Python] Mnożenie liczb binarnych

Post autor: neron0308 »

Od dłuższego czasu zastanawiam się jak napisać program (w Pythonie), który otrzymuje na wejściu dwie liczby binarne, a wypisuje ich iloczyn (zgodnie z zasadą \(\displaystyle{ 11+111=0}\)).
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak napisać taki program?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, o 21:02 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

[Algorytmy][Python] Mnożenie liczb binarnych

Post autor: Zordon »

Zasada \(\displaystyle{ 11+111=0}\) jest dla mnie nieco niejasna.
neron0308
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 30 sty 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy

[Algorytmy][Python] Mnożenie liczb binarnych

Post autor: neron0308 »

Sprowadza się to do tego, że jeśli dodajemy dwie \(\displaystyle{ 1}\) na pozycji \(\displaystyle{ n}\) (licząc od prawej), to w rezultacie otrzymamy na \(\displaystyle{ n}\)-tej pozycji \(\displaystyle{ 0}\), a na \(\displaystyle{ n+1}\)-szą pozycję dodamy \(\displaystyle{ 0}\) oraz na \(\displaystyle{ n+2}\) i \(\displaystyle{ n+3}\) pozycję dodamy \(\displaystyle{ 1}\).
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, o 21:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

[Algorytmy][Python] Mnożenie liczb binarnych

Post autor: Zordon »

Nie rozumiem. Na czym polega Twój iloczyn? Czy sam sobie go wymyśliłeś, czy to jest znana rzecz. Jeśli jest to znana rzecz, to ją nazwij.
neron0308
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 30 sty 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy

[Algorytmy][Python] Mnożenie liczb binarnych

Post autor: neron0308 »

Mnożąc liczby binarne dojdziemy do dodawania i to dodawanie nie ma polegać na tym, że \(\displaystyle{ 1+1=0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) dalej, tylko wykorzystuje się tą powyższą zasadę. Po angielsku to dodawanie nazywa się "zero rule".
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, o 21:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ