[R] Pętla

klaudekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 8 razy

[R] Pętla

Post autor: klaudekk »

Witam, piszę obecnie dość skomplikowany (jak dla mnie) kod w R i mam problem z jedną z jego części, mianowicie:
Zakładamy, że mam dwa wektory takiej samej długości:

Kod: Zaznacz cały

a=c(1,2,3,4,5)
b=c(6,7,8,9,10)
Chciałabym otrzymać z nich punkty

Kod: Zaznacz cały

x_1=(1,6),
x_2=(2,7)
x_3=(3,8)
x_4=(4,9)
x_5=(5,10)
i nanieść je na wykres. Chciałabym, żeby wektory mogły być dowolnej długości i za każdym razem żeby punkty wyznaczane były w analogiczny sposób.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[R] Pętla

Post autor: Althorion »

Kod: Zaznacz cały

> a <- c(1,2,3,4,5)
> b <- c(6,7,8,9,10)
> cbind(a,b)
     a  b
[1,] 1  6
[2,] 2  7
[3,] 3  8
[4,] 4  9
[5,] 5 10
A wynik plot(cbind(a,b)) to:
AU
AU
W02VgOE.png (6.95 KiB) Przejrzano 82 razy
klaudekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 8 razy

[R] Pętla

Post autor: klaudekk »

a w jaki sposób mogłabym połączyć takie punkty? zakładając , że nie są one współliniowe.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[R] Pętla

Post autor: Althorion »

Na przykład .
klaudekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 8 razy

[R] Pętla

Post autor: klaudekk »

ale jesli chciałabym żeby tworzyły wielokąt? Czyli punkty połączone odcinkami???
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

[R] Pętla

Post autor: Althorion »

To zaimplementuj jakiś algorytm znajdowania otoczki wypukłej:

ODPOWIEDZ