[C] wczytanie liczb po spacji

robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[C] wczytanie liczb po spacji

Post autor: robertos18 »

Musze napisac program w jezyku C ktory posortuje wczytane liczby.
Problem polega na tym ze np. przykladowe wejscie u mnie wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

5
10 
-10
0
15 
7
a chce zeby wygladalo tak:

Kod: Zaznacz cały

5
10 -10 0 15 7
Moze pytanie banalne, ale nowy semestr i nowy jezyk do nauki takze jestem bardzo poczatkujacy; )

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
void wypisz(int a[],int n)
{
    for (int i=0;i<n;i++)
        printf("%d",a[i]);
}
void wypelnij(int a[], int n)
{
int x;
    for (int i=0;i<n;i++)
    {
scanf("%d",&x);
a[i]=x;
    }

}
void bubblesort(int a[], int n)
{
	int i, j, temp;
	for (i = 0; i<n-1; i++)
        {
		for (j=0; j<n-1-i; j++)
		{
			if (a[j] > a[j+1])
			{
				temp = a[j+1];
				a[j+1] = a[j];
				a[j] = temp;
			}
		}
        }
}
int main()
{
   int n;
scanf("%d",&n);
int a[n];
wypelnij(a,n);
bubblesort(a,n);
wypisz(a,n);


return 0;
}
Ostatnio zmieniony 23 mar 2015, o 19:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C] wczytanie liczb po spacji

Post autor: Gouranga »

a w jaki sposób podajesz to wejście z pliku do programu? jako strumień w bashu?
w sensie ./program < wejscie?
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[C] wczytanie liczb po spacji

Post autor: robertos18 »

Nie, nawet za bardzo nie wiem o co chodzi..
Chodzi mi po prostu aby te liczby były ustawione w jednej lini odzielone spacją, a jak ja je podaje w programie sa w nowych liniach, nie wiem czy rozumiesz co chce przekazac ;p
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C] wczytanie liczb po spacji

Post autor: Gouranga »

Rozumiem ale to co opisujesz w ogóle nie ma znaczenia. To znaczy jak wpisujesz liczbę i potwierdzasz enterem to samo wyświetlanie programu w konsoli powoduje przeskok do nowej linii, tego nie przeskoczysz, to są operacje opisane na poziomie systemu. Natomiast jeśli robisz wejście jako plik i podajesz go tak jak ci napisałem to białe znaki nie są brane pod uwagę i program będzie czytał po kolei niezależnie czy w pliku oddzielisz spacjami czy enterami.
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[C] wczytanie liczb po spacji

Post autor: robertos18 »

dobra sory juz wiem o co chodzi, nie wiem co mi teraz odwalilo
ODPOWIEDZ