Ten program wypisuje \(\displaystyle{ n}\) potęg liczby 2:
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <iomanip>
#include <conio.h>
using namespace std;
void err()
{
cin.clear();
cin.sync();
cout<<"Wartosc powinna wynosic od 1 do 100000"<<endl;
getch();
system("cls");
}
long double liczby[100000];
int n;
int main()
{
for(;;)
{
cout<<"Ile poteg liczby 2 wyznaczyc?"<<endl;
cin>>n;
system("cls");
liczby[0]=1;
liczby[1]=2;
if ((n>0) && (n<=100000))
{
for (int i=2; i<n; i++)
{
liczby[i]=liczby[i-1]*2;
}
cout<<setprecision(100000);
cout<<"Potegi liczby 2 to:"<<endl<<endl;
for (int i=0; i<n; i++)
{
cout<<liczby[i]<<endl;
}
getch();
system("cls");
}
else
err();
}
return 0;
}