[C++] Przedstawienie liczby zespolonej

Obiektywny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 mar 2015, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

[C++] Przedstawienie liczby zespolonej

Post autor: Obiektywny »

witam muszę przedstawić klase liczby zespolone.Mam użyć funckji set im, set ir, get im, get ir. Procedura,która do konsoli wyswietli liczby.Narazie zrobiłem takie coś,ktoś ma pomysł jak to dokończyć?

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
class LiczbaZespolona
{
private:
double re;//czesc rzeczywista liczby zespolonej
double im;//czesc urojona liczby zespolonej
public:
LiczbaZespolona(double_re,double_im)
{
}
void setImag(double _im)
{
im = _im;
}
void setReal(double _re)
{
re = _re;
};
int main()
{
return 0;
}
Ostatnio zmieniony 8 mar 2015, o 14:23 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi.
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 53 razy

[C++] Przedstawienie liczby zespolonej

Post autor: gryxon »

Po pierwsze zmień formatowanie kodu bo nic nie widać. Po drugie musisz dodać procedurę do public w klasie, która wypisze te liczby. Ewentualnie przeciążyć operator \(\displaystyle{ <<}\)

No jeszcze można poprzez zwrócenie danych wartości, od tego zapewne miała być funkcja get (...) .
Obiektywny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 mar 2015, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

[C++] Przedstawienie liczby zespolonej

Post autor: Obiektywny »

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>

using namespace std;

class LiczbaZespolona
{
private:
double re;//czesc rzeczywista liczby zespolonej
double im;//czesc urojona liczby zespolonej
public:
LiczbaZespolona(double x, double y): re(x), im(y)
{
    re=x;
    im=y;
}
double getRe()
{
    return re;
}
void setRe(double x)
{
re =x;
}
double getIm()
{
    return im;
}

void setIma(double y)
{
im =y;
}
};

o takie coś chodzi czy jescze coś muszę zrobić?
Ostatnio zmieniony 8 mar 2015, o 17:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi.
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 53 razy

[C++] Przedstawienie liczby zespolonej

Post autor: gryxon »

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>

using namespace std;

class LiczbaZespolona
{
private:
double re;//czesc rzeczywista liczby zespolonej
double im;//czesc urojona liczby zespolonej
public:
LiczbaZespolona(double x, double y): re(x), im(y)
{
re=x;
im=y;
}
double getRe()
{
return re;
}
void setRe(double x)
{
re =x;
}
double getIm()
{
return im;
}

void setIma(double y)
{
im =y;
}
};
int main(){
    LiczbaZespolona lol(1,2);
    cout << "lol=" <<lol.getRe() << "+" << lol.getIm() <<"i"<< endl;
}
ODPOWIEDZ