[Algorytmy] Słowa Fibonacciego

robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[Algorytmy] Słowa Fibonacciego

Post autor: robertos18 »

Słowa Fibonacciego to nieskończony ciąg napisów(których długości są kolejnymi liczbami Fibonacciego)zadany następująco:

\(\displaystyle{ \text{Fib}(n) = \begin{cases} b \text{ dla } n = 1 \\ a \text { dla } n = 2 \\ \text{Fib}(n-1)\text{Fib}(n-2) \text{ dla } n > 2 \end{cases}}\)


czyli kolejne słowo powstaje przez sklejenie ze sobą dwóch poprzednich.
Wyznacz \(\displaystyle{ \text{Fib}(7)}\) oraz napisz funkcję rekurencyjną drukującą \(\displaystyle{ n}\)-te słowo fibonacciego.

Wiec moja funkcja bedzie wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

int fib(int n){
if (n==0) return 0;
if (n==1) return 1;
return fib(n-1)+fib(n-2);
}


Nie wiem czy o to chodziło, a teraz jak obliczyć \(\displaystyle{ \text{Fib}(7)}\) ??
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 08:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Algorytmy] Słowa Fibonacciego

Post autor: bartek118 »

Nie. Twoja funkcja liczy wartość liczby Fibonacciego, a nie słowa Fibonacciego.

\(\displaystyle{ \mathrm{Fib}(7) = \mathrm{Fib}(6) \mathrm{Fib}(5) = \mathrm{Fib}(4) \mathrm{Fib}(5) \mathrm{Fib}(5) = \ldots}\)
Aż dojdziemy do początkowych znanych wyrazów.
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[Algorytmy] Słowa Fibonacciego

Post autor: robertos18 »

juz zrobione. ; )
ODPOWIEDZ