Instrukcje iteracyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 gru 2004, o 21:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tomaszów Lub.
Instrukcje iteracyjne
Witam Was! znalazłam sie tu ponieważ studiuje informe i nie za bardzo kojarze tzw "pętle". Nie wiem czy moge znaleźć cos na ten temat w internecie a mianowicie przykładowe pętle z ich rozwiązaniemi.Nie chodzi mi tu o gotowe rozwiązania od razu w języku programowania lecz ich rozwiązania w schematach zwartych.
Przykładowe zadanie:
Napisz schemat algorytmu wykonującego:
1.łączenie dwóch ciągów niemalejących w jeden ciąg uporządkowany nie malejąco,
2.łączenie trzech ciągów nierosnących w jeden ciąg uporządkowany nierosnąco
Napisz schemat algorytmu obliczającego a^n.Liczbę rzeczywistą a oraz naturalną n pobieramy od uzytkownika.
Wiem ze te zadania są proste ale nie wiem za bardzo jak je zapisać w schemacie zwartym. Wiedzących coś na te temat prosze o pomoc! Dziękuje. Pozdrawiam!!
Przykładowe zadanie:
Napisz schemat algorytmu wykonującego:
1.łączenie dwóch ciągów niemalejących w jeden ciąg uporządkowany nie malejąco,
2.łączenie trzech ciągów nierosnących w jeden ciąg uporządkowany nierosnąco
Napisz schemat algorytmu obliczającego a^n.Liczbę rzeczywistą a oraz naturalną n pobieramy od uzytkownika.
Wiem ze te zadania są proste ale nie wiem za bardzo jak je zapisać w schemacie zwartym. Wiedzących coś na te temat prosze o pomoc! Dziękuje. Pozdrawiam!!
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Instrukcje iteracyjne
ad 1 i 2
to co rozumiesz pod pojeciem laczenie ciagow ??
ad 3
to nielubie pisac slownych alorytmow wiec na biegu sklecilem szkic rozwiazania i przedstawiam je ponizej
to co rozumiesz pod pojeciem laczenie ciagow ??
ad 3
to nielubie pisac slownych alorytmow wiec na biegu sklecilem szkic rozwiazania i przedstawiam je ponizej
Kod: Zaznacz cały
root@packard:/333# cat pot.c
int main(int argc, char *argv[])
{
long int a,n,wyn=1;
unsigned char i;
a=atoi(argv[1]);
n=atoi(argv[2]);
for(i=0;i<n;i++)
wyn*=a;
printf("%d
",wyn);
return 0;
}
root@packard:/333# gcc pot.c -o pot
root@packard:/333# ./pot 2 5
32
root@packard:/333# ./pot 2 2
4
root@packard:/333# ./pot 4 2
16
root@packard:/333# ./pot 4 4
256
root@packard:/333# ./pot 1 2
1
root@packard:/333# ./pot 2 1
2
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 gru 2004, o 21:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tomaszów Lub.
Instrukcje iteracyjne
W sumie to ja nie za bardzo rozumiem To jest treść zadania z książki wiec chyba kazdy sam ma sobie reszte dopowiedziec. Podkreślam jedynie ze nie ma to być suma lecz łączenie!
Dzięki za rozwiązanie tego algorytmu ale to mi nie wiele mówi bo jestem na początku programowania tj. narazie to my piszemy na karteczkach schematy zwarte. Ale dzięki za szczere chęci!
pozdrawiam
Dzięki za rozwiązanie tego algorytmu ale to mi nie wiele mówi bo jestem na początku programowania tj. narazie to my piszemy na karteczkach schematy zwarte. Ale dzięki za szczere chęci!
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 24 gru 2004, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: azerbejdzan
Instrukcje iteracyjne
...
mov ecx, n
mov ebx, a
xor eax, eax
inc eax
@@:
mul ebx
loop @b
...
asm rulez
mov ecx, n
mov ebx, a
xor eax, eax
inc eax
@@:
mul ebx
loop @b
...
asm rulez
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Instrukcje iteracyjne
wiadomo ze asm r00x
ale w tym wypadku nie polecalbym rozkazow mul poniewaz one nie ustawiaja flag ze wzgledu na przekroczenie zakresow co w tego typu programie moze byc wada
ale w tym wypadku nie polecalbym rozkazow mul poniewaz one nie ustawiaja flag ze wzgledu na przekroczenie zakresow co w tego typu programie moze byc wada
Instrukcje iteracyjne
A moze chodzi o to ze laczenie ciagow oznacza ze bierzemy jeden ciag a nastepnie do niego wtykamy wyrazy drugiego ciagu tylko ze w ten sposob aby byl on uporzadkowany nie malejaco, czyli trzeba porownywac kolejne wyrazy jednego i drugiego a nastepnie ukladac je razem w jeden ciag tak aby ulozyly sie nie malejaco! Przynajmniej ja tak to rozumiem!
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 8 wrz 2004, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łowicz
- Podziękował: 2 razy
Instrukcje iteracyjne
Nie wiem o jakim Assembler'ze mówisz, ale w NASM'ie instrukcja "mul" ustawia flagi O (Overflow) i C (Carry).arigo pisze: ale w tym wypadku nie polecalbym rozkazow mul poniewaz one nie ustawiaja flag ze wzgledu na przekroczenie zakresow co w tego typu programie moze byc wada