[C++] Program sprawdzający podzielność liczb w zakresie...

bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

[C++] Program sprawdzający podzielność liczb w zakresie...

Post autor: bamsye123 »

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdio>
#include <cstdlib>
#include <clocale>
#include <windows.h>
#include <iostream>
using namespace std;


void SetConsoleCP1250()
{
    SetConsoleCP(1250);
    SetConsoleOutputCP(1250);
    setlocale(LC_ALL, "1250");
}

int AnalyzeNumbers(int , int , const int  , const int )
{
    int a,b;
     for(int i=a;i<=b;i++)
    {
        for(int j=0;j<dividersCount;j++)
        {
            if(i%dividers[j]==0)
                cout<<"Liczba "<<i<<" jest podzielna przez liczbę "<<dividers[j]<<endl;
            else
                cout<<"Liczba "<<i<<" nie jest podzielna przez liczbę "<<dividers[j]<<endl;
        }

    }

}

//******* UWAGA ********
//funkcji main() nie wolno zmieniać z wyjątkiem wartości liczbowych
int main()
{
    const int dividersCount = 3;
    const int dividers[dividersCount] = {3,5,7};
    int analyzedNumbersCount = 0;

    SetConsoleCP1250();

    printf("
");

	analyzedNumbersCount = AnalyzeNumbers(51, 54, dividersCount, dividers);

    printf("

Przeanalizowano podzielność %d liczb.
Koniec programu.

", analyzedNumbersCount);

    return 0;
}
W tym zadaniu muszę utworzyć funkcję "AnalyzeNumbers" tak aby sprawdzić podzielność liczb z zakresu "51...54" przez liczby podane w tablicy. ( Pozostała część kodu została napisana przez wykładowcę ) Niestety wywala mi pełno błędów i nie potrafię sobie z tym poradzić.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2015, o 16:56 przez bamsye123, łącznie zmieniany 2 razy.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C++] Program sprawdzający podzielność liczb w zakresie...

Post autor: Gouranga »

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdio>
#include <cstdlib>
#include <clocale>
#include <windows.h>
#include <iostream>
na początek posprzątaj ten fragment, wtedy pogadamy
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

[C++] Program sprawdzający podzielność liczb w zakresie...

Post autor: bamsye123 »

Do tych bibliotek dodałem tylko "iostream" aby "cout" działał, reszta była wykładowcy.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C++] Program sprawdzający podzielność liczb w zakresie...

Post autor: Gouranga »

no właśnie, wykładowca zasugerował użycie cstdio, to znaczy, że iostream nie używasz, nie masz using namespace std i nie masz cin/cout
ODPOWIEDZ