[C++]uzupełnić kod

aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

[C++]uzupełnić kod

Post autor: aGabi94 »

Mam uzupełnić kod,aby był równoważny z poniższym:

Kod: Zaznacz cały

int tab[9];
do
{j+=2;
switch(j)
{ case    : tab[
   case    : tab[


}}
while(      )
tab[8]=tab[7]++    

Kod: Zaznacz cały

int tab[9];
for(i=0;i<8;i++)
if(i<2)
tab[i]=2*i;
else
tab[i]=i%3;
tab[8]=++tab[7];
Proszę o pomoc.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1595
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C++]uzupełnić kod

Post autor: Gouranga »

na dobry początek przeanalizujmy ten kod do którego dążysz:

Kod: Zaznacz cały

int tab[9];
to oczywiste, tworzysz tablicę 9-elementową

Kod: Zaznacz cały

for(i=0;i<8;i++)
tu też nic nadzwyczajnego, i kręci się od 0 do 7 ze skokiem co 1

Kod: Zaznacz cały

if(i<2)
tab[i]=2*i;
jeśli i<2 to na tab przypisz 2i
czyli generalnie tab[0] = 0, tab[1] = 2, dla innych i warunek nie jest spełniony

Kod: Zaznacz cały

else
tab[i]=i%3;
dla dalszych i wpisz resztę z dzielenia i przez 3, pierwsze i które to odpali to 2 czyli będzie:
tab[2] = 2
tab[3] = 0
tab[4] = 1
tab[5] = 2
...

Kod: Zaznacz cały

tab[8]=++tab[7];
tu mamy preinkrementację
zwiększ tab[7] o 1, później przepisz jego wartość do tab[8]
nasza tablica będzie więc postaci:
[0,2,2,0,1,2,0,1,2]

spróbujesz coś uzupełnić sama żeby ten kod działał podobnie?
ODPOWIEDZ