[Pascal] Program losujący pascal.

sajs321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lis 2014, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Pascal] Program losujący pascal.

Post autor: sajs321 »

Witam,
Napisałem program , który losuje liczbę od 10 do 100 a użytkownik ma ją zgadnąć. Chciałbym się was dopytać co musiałbym dopisać aby program zliczał ilość błędów , które popełniliśmy zanim wpisaliśmy prawidłową liczbę ?

Kod: Zaznacz cały

program zgadywanka;
var los: integer; odpowiedz: integer;
begin
randomize;
 los := Random(91) + 10;
 odpowiedz := 0;
 while odpowiedz <> los do
 begin
  write('Podaj liczbe=');
  readln(odpowiedz);
  if odpowiedz < los then writeln('za mało');
  if odpowiedz > los then writeln('za dużo');
  if odpowiedz = los then writeln('dobrze');
 end;
end.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 20:42 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. [code][/code]
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

[Pascal] Program losujący pascal.

Post autor: Kacperdev »

Wprowadź zmienną pomocniczą definując jej wartość początkową. W każdym wykonaniu pętli zwiększaj ją o jeden.
ODPOWIEDZ