[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Post autor: Hendra »

Witam
Potrzebuję napisać program wyszukujący liczby z podanych warunków:
\(\displaystyle{ a+b+c+d=7,11}\) i \(\displaystyle{ abcd=7,11}\)
Pisał ktoś coś takiego? Jak wygląda skrypt?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lut 2015, o 23:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Post autor: musialmi »

Ale wyników jest nieskończoność. Skoro tak, to już lepiej zrobić to samemu: podstawić za dwie zmienne byle co (byle dodatnie (wiem jakie zadanie rozwiązujesz) i nie za duże), a z dwie pozostałe wyznaczyć (w końcu masz dwa równania i dwie niewiadome).
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Post autor: Hendra »

Zapomniałem dodać, że w zadaniu chodzi o ceny. Czyli rozpatrujemy tylko dwa miejsca po przecinku. Ciężko trafić z tymi dwoma liczbami, żeby c i d wyszły tylko w częściach setnych.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Post autor: musialmi »

To jest spora wskazówka. Zatem każdą z czterech liczb da się zapisać jako \(\displaystyle{ n+\frac{k}{100}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest naturalne i mniejsze od 8, a \(\displaystyle{ k}\) naturalne i mniejsze od 100. No to coś tam napisać się da A w jakim języku umiesz coś napisać?
Od razu mówię, że prawdopodobnie nic więcej nie pomogę, bo program, który ja bym w tym temacie napisał, pracowałby długo.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Post autor: a4karo »

W groszach trzeba to liczyć. Wtedy szukamy rozwiązań w liczbach naturalnych układu:
\(\displaystyle{ a+b+c+d=711, abcd=711000000}\) (zadanie o zakupach czterech przedmiotów było dziś na tym forum)

I wcale do tego nie trzeba pisać programu
ksisquare
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 15 razy

[Algorytmy] Program wyszukujący liczby

Post autor: ksisquare »

\(\displaystyle{ 6.44\leq a+b+c+d=a\cdot b\cdot c\cdot d\leq 10000040000.03}\)
ODPOWIEDZ