[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: radzym94 »

Witam, mam następujący problem.
Mamy dany wzór na obliczanie elementów ciągu.

\(\displaystyle{ C_{n+1}= \frac{1}{2} \cdot C_{n}- \frac{1}{4} \left( 5 C_{n}+2 \right) \left( \left( -1 \right) ^{C_{n}}-1 \right)}\) i tak np dla \(\displaystyle{ C_0=11}\) mamy:

\(\displaystyle{ 11,34,17,52,26,13,40,20,10,5,16,8,4,2,1}\).
Zawsze ostatnim elementem jest \(\displaystyle{ 1}\).

Zadanie brzmi: Napisz procedure rekurencyjna c(x,n), która dla podanego argumentu całkowitego \(\displaystyle{ x>0}\) oblicza jego n-ty wyraz ciagu i wypisuje na ekranie. (Ciąg ten zaczyna się od \(\displaystyle{ x}\) a kończy na \(\displaystyle{ 1}\))

Napisałem narazie taki kod procedury:

Kod: Zaznacz cały

void c(int x, int n)
{
	if (x > 0)
	{
		if (x != 1) 
                  {
			for (int i = 0; i < n - 1; i++)
			{
				x = (0.5*x) - 0.25*(5 * x + 2)*(pow(-1, x) - 1);

			         if (i == n - 2){ cout << x << endl;   }
			}
	           }

		else cout << x << endl;
	}
}
main()
{
c(11,5);
}
Jak widać , funkcja działa poprawnie, jednak nie ma ona wymaganej rekurencji. Czy ktoś mógłby zatem mi pomóc w zrobieniu jej? Nie bardzo wiem jak w tym przypadku mam to wykonać, więc każda podpowiedź będzie pomocna. Z góry dziękuję za pomoc, i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 lut 2015, o 16:47 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Gouranga »

Kod: Zaznacz cały

int c(int x, int n){
  if (n==1){
    return x;
  } else {
    int cn = c(x, n-1);
    int znak = cn % 2 == 0 ? 1 : -1;
    return (int)(0.5 * cn - 0.25 * (5*cn+2)*(znak-1));
  }
}
potem wywołujesz tylko wyświetlenie c(x,n) jako inta

można to też zrobić z cache'owaniem ale to trochę więcej zabawy
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: radzym94 »

Dziękuję bardzo za pomoc, aczkolwiek popełniłem mały błąd i chodziło o procedurę , a nie funkcję, aczkolwiek i tak dziękuję bardzo, mógłby Pan wyjaśnić mi

Kod: Zaznacz cały

int cn = c(x, n-1);
   
tą linijkę? Czy program najpierw oblicza poprzednie wyrazy ciągu a dopiero teraz aktualny? Procedurę da się z tego zrobić?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Gouranga »

1. w C nie ma procedur, to nie Pascal
2. funkcje w C można robić rekurencyjnie aczkolwiek należy uważać np. przy wyświetlaniu czegoś rekurencyjnie bo trzeba ogarniać w jakiej kolejności będzie się to pojawiać
3. w tej linii jest właśnie wywołanie rekurencyjne i rozważmy taki proces:
-wywołujemy c(11,3)
-program robi cn = c(11,2)
-licząc to wywołuje c(11,1)
-to wywołanie zwraca 11
-na podstawie tego 11 liczy się to c(11,2)
-na podstawie tego liczy dopiero c(11,3)
czyli generalnie zagłebia rekurencję coraz bardziej i wszystko pamięta a potem od środka z wynikami wraca do zewnątrz redukując tę rekurencję.
4. da się zrobić funkcję void, jednak to trochę cięższa sprawa bo potrzeba by dodatkowego argumentu na przekazywanie wyników między poziomami rekurencji
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: radzym94 »

TAk oczywiście, myśląc procedura chodziło mi oczywiście o funkcję void, aczkolwiek mój błąd Czyli reasumując funkcja najpierw przechodzi coraz głębiej, następnie gdy osiągnie 1 wyraz ciagu , to wtedy wraca po kolei do oczekiwanego elementu? A ta rekurencja nie będzie się wykonywała w nieskończoność? Jeśli osiągnie 1 element ciągu, no to ponownie wywoła tą funkcje.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Kacperdev »

Dokładnie mówiąc odkłada wartości na stos, a następnie po kolei zdejmuje.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Gouranga »

Dokładnie, tak działa każda rekurencja.
Dobrze obrazuje to liczenie silni:
\(\displaystyle{ 0! = 1\\
n! = n\cdot (n-1)!}\)

komputer oblicza tak:
\(\displaystyle{ 3! = 3\cdot 2! = 3\cdot 2 \cdot 1! = 3\cdot 2 \cdot 1 \cdot 0! = 3\cdot 2 \cdot 1 \cdot 1 = 3\cdot 2 \cdot 1 = 3\cdot 2 = 6}\)
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: radzym94 »

Czyli jeśli funkcją osiągnie n=1 to wtedy bierze tylko wartość x , i nie wywoła kolejny raz funkcji (bo w tym fragmencie funkcji nie ma kolejnego wywołania), tylko przejdzie w programie dalej , do liczenia poszczególnych wartości ze wzoru?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Gouranga »

Tak. funkcja rekurencyjna zawsze ma warunek początkowy i ogólny. Przy początkowym jej wartość jest określona, przy ogólnym korzysta z poprzednich. Oczywiście początkowych może być kilka jak np. w ciągu Fibonacciego
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: radzym94 »

To jeszcze jedno pytanie. Dobrze rozumiem ,że to dzieje się tak, że funkcja przechodzi wgłąb do elementu który jest znany (czyli element 1) i później z tą wartością elementu wędruje do linijki

Kod: Zaznacz cały

return (int)(0.5 * cn - 0.25 * (5*cn+2)*(znak-1));
funkcji o poziom wyższej czyli do funkcji obliczającej 2 element pomijając już kolejne wywołanie czyli linijkę

Kod: Zaznacz cały

int cn = c(x, n-1);
w tej funkcji?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Gouranga »

Tak. Schodzi do znanej wartości i z nią wraca
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: radzym94 »

Pomijając kolejne wywołania? I on to robi bo tak działa rekurencja, a nie ze wzgl na jakieś zabezpieczenie w kodzie , żeby nie wywoływać jej kolejny raz?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C][C++]Obliczanie n-tego wyrazu ciągu według podanego wzoru

Post autor: Gouranga »

No zawsze masz warunek if który sprawdza, czy zostało wywołane dla znanej wartości, jeśli tak to ją zwraca, jeśli nie to liczy.
ODPOWIEDZ