[C++] Operowanie na tablicy

msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

Witam...
Mam problem ponieważ mój syn dostał zadanie z C++ i chcę mu pomóc. Studiuje i szukam informacji ale na mój chłopski łeb jest to już ciężkie.

Treść zadania :
Napisz w C++ program, który operuje na 20-sto elementowej tablicy liczb całkowitych.
Tablica jest deklarowana w main().

W programie należy wykorzystać cztery funkcje własne o następującym działaniu.

1. Funkcja "zaptab" zapełnia tablicę liczbami losowymi z przedziału -99..+99.

2. Funkcja "operacja" znajduje wartość średnią elementów tablicy nie większych od k

3. Funkcja poktab wyprowadza na ekran zawartość tablicy

4. Funkcja wynik wyprowadza na ekran komunikat o rezultanie obliczeń

Przy definiowaniu funkcji operacja do przekazania wyniku należy zastosować return.

We wszystkich definicjach funkcji należy użyć odwołania przez indeks.

Proszę o pomoc, rozumiem że nie lubicie gdy ktoś liczy na gotowca ale może chociaż ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić.

Dziękuję xD
Ostatnio zmieniony 3 lut 2015, o 07:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Masz 21 lat, a Twós syn już programuje w C++, geniusz nam rośnie

Odnośnie tematu.
Proszę napisać prosty programik, w którym zdefiniujesz tablicę 20 elementową typu int.
I wypełnisz ją liczbami z Twojego zakresu. Podpowiem abyś skorzystał z funkcji rand, oraz z %, operacja modulo.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: Kacperdev »

Na dobry początek. Spróbuj dopisać resztę funkcji.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <time.h>
#include <stdlib.h>

using namespace std;

void zaptab(int * tab,int s)
{
    for(int i=0;i<s;++i)
    {
        tab[i]=-99+rand()%199;
    }
}

int main()
{
    srand(time(NULL));
    int tab[20];
    zaptab(tab,20);
    return 0;
}
msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

Przyznam się bez bicia że wiek ustawiałem na szybkiego, nie przypuszczałem że ktoś zwraca na to uwagę

Ja stworzyłem coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <time.h>
#include <stdlib.h>

void zaptab(int t[][], int k)
{
	srand (time(NULL));
	for(int j=0;j<k;j++)
	{
		t[j]=-99+rand()%199;
	}
}
void poktab(int t[]; int n)
{
	for(int j=0; j<n; j++);
	{
		cout width (4);
		cuut << +[j];
	}
	cout<<endl;
}
void wynik (int ile)
{
	cut<"
rezultat obliczeń"<<ile<<end;
}

int main()
{
	
}
i stoję...
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Skorzystaj z tego co napisał Kacperdev.
Ukryta treść:    
msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

a int main() ma być pod każdą funkcją void osobno czy pod wszystkimi funkcjami jedno main ?
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Ukryta treść:    
msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Kod: Zaznacz cały

poktab (tab,n);
Zmienna \(\displaystyle{ n}\) nie jest nigdzie zdefiniowana.

Kod: Zaznacz cały

 wynik (ile);
To samo co wyzej

Kod: Zaznacz cały

 cuut << +[j];
Kompilowałeś to w ogole?
msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Jakiego IDE korzystasz, oraz pokaż ten błąd.
msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

-- 2 lut 2015, o 22:42 --Bardzo dziękuję za pomoc Muszę iść spać bo rano do pracy już i tak przegiąłem pałkę dzisiaj.

Dziękuję i jeżeli mogę liczyć to proszę o kontakt jutro jeżeli tylko znajdzie ktoś czas
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Kod: Zaznacz cały

void poktab(int * tab; int s)
powinno być:

Kod: Zaznacz cały

void poktab(int * tab, int s)
msvatoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 lut 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: msvatoo »

Kod: Zaznacz cały

#include <time.h>
#include <stdlib.h>

using namespace std;

void zaptab(int * tab,int s)
{
for(int i=0;i<s;++i)
{
tab[i]=-99+rand()%199;
}
}

void poktab(int * tab,int s)
{
for(int i=0; i<s; i++);
cout <<tab[i]<<endl;  //TERAZ TU MAM BLĄD ... 
}

int main()
{
srand(time(NULL));
int tab[20];
zaptab(tab,20);
poktab(tab,20);

return 0;
}

Koledzy wybaczcie że się biorę za coś czego nie potrafię, ale muszę młodemu udowodnić że stary też może. Wjechał mi na ambicje
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Operowanie na tablicy

Post autor: jarzabek89 »

Kod: Zaznacz cały

for(int i=0; i<s; i++);
bez średnika na końcu
ODPOWIEDZ