Witam mam problem z konwersją liczb między systemami, a konkretnie chodzi mi o to, że z konwertowania wychodzi mi inny wynik niż np. z konwerterów online. Dla przykładu zamieniłem liczbę \(\displaystyle{ 1943,25}\) w systemie dziesiątkowym i otrzymałem takie oto wyniki:
-System binarny (dwójkowy): \(\displaystyle{ 1943,25 _{10} = 11110010111,001 _{2}}\)
-System szóstkowy: \(\displaystyle{ 1943,25 _{10} = 12555,013 _{6}}\)
-System ósemkowy: \(\displaystyle{ 1943,25 _{10} = 12027,02 _{8}}\)
-System szesnastkowy: \(\displaystyle{ 1943,25 _{10} = 797,04 _{16}}\)
Wiem, że większość konwerterów nie konwertuje ułamków, ale w przypadku samej liczby \(\displaystyle{ 1943}\) różne konwertery wskazują mi różne wyniki, więc nie wiem czy mam dobrze czy źle.
[Systemy liczbowe] Zamiana liczb z dziesiętnego na 2,6,8,16
[Systemy liczbowe] Zamiana liczb z dziesiętnego na 2,6,8,16
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, o 15:13 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana liczb z dziesiętnego na 2,6,8,16
Zaznacz to co napisałeś i wciśnij przycisk tex (powyżej). Wtedy będzie to napisane w Latex-u.
Dzielisz liczbę całkowitą przez \(\displaystyle{ 2}\) i zapisujesz resztę. Potem wynik znów przez \(\displaystyle{ 2}\) i znów zapisujesz resztę, itd. Na koniec piszesz reszty od końca do początku i masz liczbę w systemie binarnym. Osobno licz ułamek. Widać, że ułamek
\(\displaystyle{ 0,25= \frac{1}{4}=2 ^{-2}}\), czyli po przecinku masz \(\displaystyle{ 0,01}\).
Dzielisz liczbę całkowitą przez \(\displaystyle{ 2}\) i zapisujesz resztę. Potem wynik znów przez \(\displaystyle{ 2}\) i znów zapisujesz resztę, itd. Na koniec piszesz reszty od końca do początku i masz liczbę w systemie binarnym. Osobno licz ułamek. Widać, że ułamek
\(\displaystyle{ 0,25= \frac{1}{4}=2 ^{-2}}\), czyli po przecinku masz \(\displaystyle{ 0,01}\).
[Systemy liczbowe] Zamiana liczb z dziesiętnego na 2,6,8,16
Dobra ok, bo policzyłem to tak:
0,25 | 0 --> \(\displaystyle{ 0,25*2=0,50}\)
0,50 | 0 --> \(\displaystyle{ 0,50*2=1,00}\)
1,00 | 1
Ale to nie zmienia faktu, czy to ja walnąłem się w 1943, czy konwertery przekłamują, bo sprawdzałem 3 razy i za każdym konwertery podają inną liczbę.
0,25 | 0 --> \(\displaystyle{ 0,25*2=0,50}\)
0,50 | 0 --> \(\displaystyle{ 0,50*2=1,00}\)
1,00 | 1
Ale to nie zmienia faktu, czy to ja walnąłem się w 1943, czy konwertery przekłamują, bo sprawdzałem 3 razy i za każdym konwertery podają inną liczbę.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
[Systemy liczbowe] Zamiana liczb z dziesiętnego na 2,6,8,16
\(\displaystyle{ 1943}\) - dobrze; \(\displaystyle{ 0,25}\) - źle. Powinno być:
\(\displaystyle{ 1943,25 _{10} = 11110010111,01 _{2}}\)
\(\displaystyle{ 1943,25 _{10} = 11110010111,01 _{2}}\)