[Schematy blokowe] Obliczanie sumy

Bodek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 6 lis 2014, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

[Schematy blokowe] Obliczanie sumy

Post autor: Bodek »

Mógłby mi ktoś narysować taki schemat blokowy?

Narysuj schemat blokowy programu który:
Czyta liczbę \(\displaystyle{ n}\).
Oblicza \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}i}\) przez dodawanie do siebie kolejnych liczb.
Drukuje wyliczoną wartość sumy.
Czy poprawnie uwzględniłeś w swoim schemacie blokowym przypadek \(\displaystyle{ n = 0}\)?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, o 14:28 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[Schematy blokowe] Obliczanie sumy

Post autor: Vardamir »

Ktoś na pewno mógłby Ci w tym pomóc.

Co sprawia Ci problem?
Bodek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 6 lis 2014, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

[Schematy blokowe] Obliczanie sumy

Post autor: Bodek »

jak mam warunek \(\displaystyle{ if n=0}\) jeżeli to prawda to daje \(\displaystyle{ S=0}\)
jeżeli nie.. i tu mam problem bo nie wiem jak zrobic zeby to moje "n" schodziło do 1 i zapamiętywalo porzednia wartosc
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[Schematy blokowe] Obliczanie sumy

Post autor: Vardamir »

Jeśli nie to dajesz S=0, i = 1. Następnie warunek if i<=N. Jeśli tak to dodajesz N do S oraz zwiększasz i o jeden. Jeśli nie to wypisujesz S.
ODPOWIEDZ