[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: karpiuch »

Witam, otrzymałem od nauczyciela schemat blokowy który przedstawia odnajdywanie największego elementu, a że nie było mnie troszkę w szkole (skręcona kostka) nie wiem jak zrobić na podstawie tego schematu schemat znajdujący najmniejszą liczbę. Zależy mi na tym żeby był zrobiony dokładnie jak ten do maxa. Proszę o pomoc lub podpowiedzi.

Zdjęcie schematu blokowego na max:
zdjęcie w drugim poście.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2015, o 16:33 przez karpiuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: Gouranga »

wrzuć zdjęcie albo skan na coś innego niż akamaihd.net , za linkowanie do tej niebezpiecznej strony powinna być kara grzywny...
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: karpiuch »

Okej, wybaczcie, nie wiedziałem.

Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: Gouranga »

Po prawej na dole gdzie masz sprawdzenie czy \(\displaystyle{ i=n}\) i odpowiedź NIE w lewo i od niej sprawdzenie czy \(\displaystyle{ max > t}\)
wystarczy zmienić tę nierówność w drugą stronę, na \(\displaystyle{ max < t}\) no i dla zasady pozamieniać wszystkie \(\displaystyle{ max}\) na \(\displaystyle{ min}\)
cała reszta to pętle do wpisywanai danych i do jeżdżenia po całej tablicy więc nie ma co w nich zmieniać
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: karpiuch »

I tylko tyle? Jeszcze pytanie dotyczące skrzynki: \(\displaystyle{ t=\left( i - 1\right)}\) Co to oznacza, oraz czemu na w skrzynkach przy minimum będzie też \(\displaystyle{ i=i+1}\) skoro szukamy mniejszej?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: Gouranga »

\(\displaystyle{ i}\) jest licznikiem i wskazuje na miejsce w tablicy, nie na wartość, wszelkie kombinacje dążące co \(\displaystyle{ i = i-1}\) itp. bazowałyby tylko na zmianie kierunku przeszukiwania, a nie ma znaczenia od którego końca szukamy
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: karpiuch »

Rozumiem, a tablica n-elementarna to zbiór liczb, tak?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: Gouranga »

n-elementowa, ale tak, tablica to zbiór elementów tego samego typu (np. liczb)
karpiuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 maja 2013, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 3 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: karpiuch »

Jeszcze jedno pytanie, jeśli można by szybko \(\displaystyle{ i=n}\) to sprawdzenia czy użyto wszystkich liczb, tak? A co oznacza skrzynka \(\displaystyle{ i=1, max=t\left[ 0\right]}\) I czy \(\displaystyle{ max=t\left[ i\right]}\) oznacza, że wprowadzono tą samą liczbę?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

[Schematy Blokowe] Najmniejszy element w zbiorze

Post autor: Gouranga »

nie nie
\(\displaystyle{ i=1}\) ustawia licznik na 1
\(\displaystyle{ max = t[0]}\) to na obecny max wpisz zerowy element tablicy (tablice są numerowane od 0)
a \(\displaystyle{ t}\) to w pętli kolejne elementy
ODPOWIEDZ