[C++] Zwrócenie tablicy do procedury aby użyć w innej

PanKleks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 sty 2015, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg

[C++] Zwrócenie tablicy do procedury aby użyć w innej

Post autor: PanKleks »

Witam mam problem mianowicie z tablicą dwuwymiarową, stworzyłem tablicę w któej użytkownik wybiera rozmiar i wpisuje do niej dane. To miało by być w jednej procedurze. Natomiast w drugiej procedurze ta tablica zostałaby wyświetlona
np.

Kod: Zaznacz cały

2x3
[0][0]=1 [0][1]=2 [0][2]=3
[1][0]=4 [1][1]=5 [1][2]=6

Kod: Zaznacz cały

unsigned int wypelnij( )
{
	cout << "Podaj wiersze i kolumny: ";
	cin >> a >> b;
	int tab[a][b];
	for (int i=0; i<a; i++)
	{
		for (int j=0; j<b; j++)
		{
			cout << "Podaj wartosc elementu ";
			cin >> tab[i][j];
		}
	}
}
Chciałbym użyć tej tablicy w innej procedurze aby ją wyświetlić.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, o 19:53 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Zwrócenie tablicy do procedury aby użyć w innej

Post autor: Vardamir »

Musisz tworzyć ją dynamicznie i zwracać wskaźnik do tak utworzonej tablicy.
ODPOWIEDZ