[VB] Wypisywanie liczb w kontrolkach

ewciiaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 maja 2012, o 12:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radomsko
Podziękował: 1 raz

[VB] Wypisywanie liczb w kontrolkach

Post autor: ewciiaaa »

Witam! Mam za zadanie Napisac program który zawiera komponenty Button, TextBox oraz Label. Po
kliknięciu na komponent Button program ma za zadanie wypisać kolejno liczby
od 0 do X (gdzie X to zakres liczb określony w komponencie TextBox). Liczby
będą przepisywane do komponentu Label i oddzielone przecinkiem.

Dopiero zaczynam z tym programem i nie do końca wiem, jak to zrobić.
zaczynam od tego:

Kod: Zaznacz cały

Dim poczatek As Integer
    Dim koniec As Integer
Potem w polu buttona:
koniec = TextBox1.Text
  For poczatek As Integer = 0 To koniec
            Label1.Text = ....?
  Next
Nie wiem co napisać przy Labelu, by wypisywał mi po kolei te liczby. Proszę o pomoc...
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 16:12 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
OShon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 mar 2014, o 00:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: VBATools | Kraków | Poland | Europe | Earth | SolSystem | SomewareInSpace
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

[VB] Wypisywanie liczb w kontrolkach

Post autor: OShon »

Do pobrania tablicy liczb użyj polecenia split()
Sprawdź czy pocięte w ten sposób dane to faktycznie liczba isnumeric()
Generalnie zadanie z kosmosu ponieważ nie zauważysz jak dane zostają kolejno przekazywane.

Pętlę konstruuje się inaczej
zamiast:

Kod: Zaznacz cały

For poczatek As Integer = 0 To koniec
to

Kod: Zaznacz cały

for poczatek = 0 to koniec
gdzie poczatek to będzie typem integer literowany w pętli (nazwa dosyć kiepska)
koniec będzie granicą tablicy ubound(split(textbox.text,","))
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[VB] Wypisywanie liczb w kontrolkach

Post autor: a4karo »

Podejrzewam, że autor posta wyraził sie mało precyzyjnie: w TextBox chyba wpisujemy wartośc X, a nie zakres.

Kod: Zaznacz cały

dim str_tmp as string
str_tmp=""
for i=0 to val(textbox1.text)
 str_tmp=str_tmp & trim(str(i)) &","
next
Lablel1.caption=str_tmp
Uwaga, na końcu str_tmp będzie dodatkowy przecinek, trzeba go usunąc, albo zrobic pętle o jeden krótszą i dopisac ostatni element.
Ponadto trzeba dopisac elementu głupotoodporności
ODPOWIEDZ