[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

collel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 3 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: collel »

Witam, Mam problem z grafikiem w programie excel,
Chciałbym aby w moim grafiku, do wartości daty która zmienia się w zależności od daty aktualnej, były przypisane zadania (tekst) i były wyświetlane w komórce obok.
W tej chwili wygląda to tak
AU
AU
xuz4YfC.png (12.22 KiB) Przejrzano 303 razy
W czarnej ramce zawsze jest dzień aktualny, na szaro formatowanie warunkowym zaznaczone są weekendy i święta. Cały arkusz przesuwa się do góry.
Chciałbym aby komórki leżące na prawo od każdej daty przesuwały się do góry razem z datami.
Ewentualnie jakieś inne rozwiązanie dla całego grafiku.
Link do arkusza

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/JDTHS/Grafik.xlsx
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: Vardamir »

Trzymając się tego co zrobiłeś, można to rozwiązać następująco:

Zadania, które masz aktualnie obok przenieś do osobnego arkusza (nazwij go "Zadania") i zapisz w następującej formie:
Data|Zadanie|Ekipa

Wracamy do arkusza "Plan". W komórce B2 wpisz formułe:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO($A2;Zadania!$A$2:$C$10000;3;FAŁSZ)="EKIPA I";FAŁSZ);WYSZUKAJ.PIONOWO($A2;Zadania!$A$2:$C$10000;2;FAŁSZ);" ")
Wypełniamy nią w dół komórki w kolumnie B.

Wklejamy tą samą formułę do komórki C2, zmieniamy "EKIPA I" na "EKIPA II", tak samo kopiujemy w dół.

Teraz dodanie zadania w arkuszu "Zadania" razem z określeniem ekipy będzie odwzorowane w terminarzu.
collel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 3 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: collel »

Dzięki za odpowiedź.
A czy dałoby radę zrobić może tak aby sam arkusz był statyczny, ale zawsze po włączeniu, arkusz automatycznie znajdowałby dzień odpowiadający dzisiejszej dacie i go wyświetał innym kolorem, lub w ramce?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: Vardamir »

Oczywiście, że tak.

Po pierwsze, warto wejść w widok i skorzystać z "Zablokuj okienka" - > "Zablokuj górny wiersz".

Następnie w komórce A2 podajemy datę początkową i kopiujemy automatycznie w dół. Zaznaczamy kolumny A,B,C i dajemy "Formatowanie warunkowe"->"Nowa reguła" wybieramy "Użyj formuły do określenia..." i wpisujemy

Kod: Zaznacz cały

=$A2=DZIŚ()
oraz definiujemy jak ma być formatowany.

Mamy już statyczny arkusz, który wyróżnia dzisiejszą datę. Odnośnie automatycznego przenoszenia, arkusz zawsze będzie otwierał tam gdzie został zamknięty. Ewentualnie dałoby się stworzyć marko, które automatycznie przenosi do dzisiejszej daty.
collel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 3 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: collel »

Wielkie dzięki za pomoc w takim razie, jeszcze male pytanko, czy dałoby się zrobić na moim zablokowanym 1 wierszu komórke do której po wpisaniu dowolnej daty, arkusz będzie przeskakiwał do odpowiedniej komorki z szukaną datą w mojej bazie. Byłaby to taka mini wyszukiwarka. CTRL+F widzi wartość w komórce jako liczbę od 01.01.1900, więc nie mogę wyszukiwać w ten sposób.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: Vardamir »

Przed chwilą sprawdzałem i u mnie to działa prawidłowo. Otwieram arkusz -> CTRL+F -> wpisujemy 2015-04-15 i odnajduje nam komórkę z podaną datą.
collel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 3 razy

[Excel] Zawartość komórki przypisana do daty obok

Post autor: collel »

Racja, mój błąd źle wpisywałem datę do wyszukiwarki.
Miałem odpuścić już temat, ale kombinuje żeby jeszcze jedną rzecz dodać (ostatnie pytanko)
Czy da się zrobić tak żeby po kliknięciu w moje hiperłącze (tudzież makro, któego nie potrafie skonstruować), excel przeskakiwał mi automatycznie do komórki z dzisiejszą datą?
W tej chwili wygląda to tak, ale działa tylko dlatego że wpisałem w hiperłączu A16, więc nie rozwiązuje to sprawy.
AU
AU
8T1vPw7.png (5.5 KiB) Przejrzano 302 razy
ODPOWIEDZ