[Teoria złożoności] Wyznaczanie liczby elementów tablicy

Michalf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

[Teoria złożoności] Wyznaczanie liczby elementów tablicy

Post autor: Michalf »

W Internecie wiele materiałów o złożoności, ale mało przykładów jak ją liczyć. Mógłby mi ktoś pomóc przy takim prostym przykładzie:

Kod: Zaznacz cały

int s=0;
for(int i = 0; i<n; i++){
{ if (B[i]<0) s++;}
}
return s;
Widzę, że algorytm służy do wyznaczenia ilości elementów tablicy B, które są mniejsze od 0. Jak obliczyć złożoność pesymistyczną i średnią? Oraz miarę złożoności pesymistycznej?

Widzę, że obojętnie czy będą elemenyu <0 czy nie - algorytm wykona się n razy. Czy to znaczy , że złożoność = O(n)?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2015, o 07:38 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
csminus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2014, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Kraków/Warszawa
Pomógł: 3 razy

[Teoria złożoności] Wyznaczanie liczby elementów tablicy

Post autor: csminus »


Tutaj jest bardzo przystępnie omówione te zagadnienie
ODPOWIEDZ