[Java] Wypisywanie liczb z przedziału

vanhels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2014, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

[Java] Wypisywanie liczb z przedziału

Post autor: vanhels »

Witam serdecznie.

Mam taki problem, zostałem poproszony o zrobienie dwóch zadań z programowania. Jedno udało mi się zrobić lecz z drugim już mi nie poszło. Oto treść zadania:

Program dwie liczby - Program pobiera od użytkownika dwie liczby, a następnie wypisuje ciąg cyfr od tej najmniejszej do większej. Przykład: podaję 11 i 16. Program wyświetla 11, 12, 13, 14, 15, 16.

Program jest pisany w języku java. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 18 gru 2014, o 21:36 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

[Java] Wypisywanie liczb z przedziału

Post autor: jutrvy »

No to musisz najpierw zapisać te dwie liczby do dwóch zmiennych, powiedzmy niech te zmienne się nazywają \(\displaystyle{ x, y}\). Żeby wypisać taki ciąg musisz najpierw sprawdzić, która z liczb \(\displaystyle{ x, y}\) jest niewiększa od drugiej. Piszesz więc coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

if(x >= y)
   while(y <= x) {
      print(y);
      y = y+1;
   }
else
   while(x <= y) {
      print(x);
      x = x+1;
   }

Łapiesz ideę? 
vanhels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2014, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

[Java] Wypisywanie liczb z przedziału

Post autor: vanhels »

Coś rozumiem, ale jakoś nie mogłem właśnie tego załapać i nie mam pojęcia jak zrobić.

-- 18 gru 2014, o 19:21 --

Wzorowałem się na tej rzeczy.

Kod: Zaznacz cały

public class Dwie {

	public static void main(String[] args) {
	    java.util.Scanner input = new java.util.Scanner(System.in);

	    // Enter three numbers
	    System.out.print("Enter two integers: ");
	    int number1 = input.nextInt();
	    int number2 = input.nextInt();

	    if (number1 > number2) {
	      int temp = number1;
	      number1 = number2;
	      number2 = temp;
	    }

	   
	     
	    if (number1 > number2) {
	      int temp = number1;
	      number1 = number2;
	      number2 = temp;
	    }

	    System.out.println("The sorted numbers are "
	      + number1 + " " + number2 + " ");
	  }
	}
O to chodzi, że np jeśli podam liczby 25 i 3 to musze mieć ciąg liczb od 3 do 25. Nie wiem do końca gdzie to w tym umieścić. Ogarniam coś, że z "boolean for" ma być.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2014, o 21:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

[Java] Wypisywanie liczb z przedziału

Post autor: 93Michu93 »

Kod: Zaznacz cały

public class DwieLiczby {
	public static void main(String[] args)
	{
		java.util.Scanner input = new java.util.Scanner(System.in);

		// Enter two numbers
		System.out.print("Enter two integers: ");
		int number1 = input.nextInt();
		int number2 = input.nextInt();
		
		if(number1 < number2)
		{
			for(int i = number1; i <= number2; i++)
				System.out.println(i);
		}
		else
		{
			for(int i = number2; i <= number1; i++)
				System.out.println(i);
		}
	}
}
Patrz, pod number1 i number2 masz dwie liczby(Integer), sprawdzasz, która z nich jest mniejsza i w pętli wypisujesz od tej liczby mniejszej do większej wszystkie pomiędzy. Rozumiesz?
ODPOWIEDZ