[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

ArcziZMZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2014, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 2 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: ArcziZMZ »

Witam,
nie będę owijał w bawełnę w pt mam kolosa zaliczającego z podstaw programowania , muszę się z 3 programów przygotować, a mają być one takie :

1 zad. Trzeba bylo zrobic tabliczke mnozenia w ktorej wybierami sobie jej wielkosc.
2 zad. To napisac program liczacy liczbe e (x^n/n!).
3 zad. Ostatnie zadanie to trzeba bylo zrobic tablice 500 elementowa, i losujemy z niej ileś tam liczb z zakresu 0-10, i zlicza nam ile razy pojawiła sie liczba 5

Zrobiłem już pierwszy, lecz nie działa dobrze, ponieważ powyżej liczby 6 wpisanej zaczyna świrować i odmawia posłuszeństwa ( main.exe przestał działać wyświetla się)
Kod:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main() {
	int n;
	int tab [n][n];
	cout << "Tabliczka mnozenia ma miec wielkosc (do 10): ";
	cin >> n;
	
	for (int i=0; i<n; i++){
	cout << "   " << i+1;
	}
	cout << endl;
	
	for (int i=0; i<n; i++)
		{
		cout << i+1 << "  ";	
		for (int j=0; j<n; j++)
			{
			tab [i][j]=(i+1)*(j+1);
			cout << tab[i][j] << "   ";
	}
	cout << endl;
	}
	return 0;
}

Dwa następne ciężko mi idą bez pomysłu na nie.
Proszę o pomoc !
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, o 17:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
miodzio1988

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: miodzio1988 »

zad 2
'
rozpisz sobie taką sumę, pozniej prosta pętla i sumujesz wyrazy. Spokojnie w necie znajdziesz kod do tego czy to w C czy C++
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: Vardamir »

Zad 1.
Deklarujesz tablicę dwuwymiarową nxn w momencie, gdy jeszcze nie znasz tego n. Poza tym, do wypisania tabliczki mnożenia nie jest potrzebna tablica.
Zad 3.
Sformułuj to zadanie gramatycznie.
ArcziZMZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2014, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 2 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: ArcziZMZ »

Dzięki, już poprawiam sobie tabliczkę mnożenia, a to 3 zad zrobić tablice z 500 elementów i wylosować z niej n liczb z zakresu 0-10, następnie zliczyć ile razy pojawiła się liczba 5 w tych wylosowanych.
Quenshin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 8 mar 2011, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: localhost
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: Quenshin »

Zad 1:
Polecam zrobić metodą sugerowaną przez Vardamira (tip: 2 * pętla)
W przypadku uzycia tablicy - to po pierwsze, zadeklaruj ją po pobraniu n, a po drugie użyj tablicy dynamicznej - new/delete czy malloc/free

Zad 3:
Zadeklaruj taką tablice, następnie dla każdego jej elementu przypisz wartość z tego zakresu.
Funkcje rand(), srand() do losowania, wykonując pewne działanie otrzymasz tylko liczby z podanego zakresu - pomyśl jakie działanie.
Następnie po prostu sprawdź czy dany element ma wartość równa 5 czy też nie.
ArcziZMZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2014, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 2 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: ArcziZMZ »

Ok dzięki wielkie biorę się za to i lece na ćwiczenia, wrócę wieczorkiem to napisze jak to mi tam poszło
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: Vardamir »

Na marginesie. Z tego:

Kod: Zaznacz cały

#include <math.h>
nie korzystasz, więc wywal to.
ArcziZMZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2014, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 2 razy

[C++] Tabliczka mnożenia, liczba e i losowanie liczb

Post autor: ArcziZMZ »

Dzięki udało się Zrobiłem tak jak napisaliście i zaliczone na 3 hurra

Mam jeszcze jedna prośbę, na poniedziałek muszę na laborki też podstaw programowania przynieść zrobiony program na zaliczenie tak samo, ma on wyrysowywać na wykresie funkcje liniową podaną przez użytkownika.
Układ współrzędnych już wiem jak zrobić mam tylko problem z samym wyrysowaniem funkcji. Mamy korzystać z biblioteki Allegro.
ODPOWIEDZ