[C++] Dodanie własnej biblioteki z funkcją.

bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

[C++] Dodanie własnej biblioteki z funkcją.

Post autor: bamsye123 »

Witam.
Mam problem z dodaniem własnej biblioteki do programu w C++.
Do programowania używam Code::Blocks.

Na początku tworzę projekt i plik nazywam pot_calk.h a w nim:

Kod: Zaznacz cały

// pot_calk.h
#ifndef biblioteka_h
#define biblioteka_h
double pot_calk( double x, int y )
{
double x0;
y=abs(y);
if( y==0 ) x = 1; //przypadek x do potegi 0 = 1
else
{
x0 = x;
while( y > 1 )
{ x *= x0; y-- ; }
}
return x ;
}
#endif
Następnie tworzę nowy plik o nazwie potegowanie_liczby.cpp i po dodaniu nagłówka piszę:

Kod: Zaznacz cały

// pot_calk.cpp
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <cmath>
#include"pot_calk.h"
using namespace std;
int main( )
{
double x, z ;
int y;
system("clear");
cout << "x= "; cin >> x ;
cout << "y= "; cin >> y ;
z = pot_calk( x, y ); //wywołanie f-cji
cout << "wynik z = " << z << endl ;
return 0;
}
Podczas próby kompilacji wyskakuje błąd : " pot_calk.h no such file or directory".

Wszystko robię z zaleceniami wykładowcy lecz nie wiem gdzie może tkwić błąd
Ostatnio zmieniony 9 gru 2014, o 13:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Dodanie własnej biblioteki z funkcją.

Post autor: Vardamir »

To co tworzysz to plik nagłówkowy, a nie biblioteka.

Tutaj:

Kod: Zaznacz cały

#ifndef biblioteka_h
#define biblioteka_h
Musisz mieć to samo co w nazwie pliku:

Kod: Zaznacz cały

#ifndef pot_calk_h
#define pot_calk_h
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

[C++] Dodanie własnej biblioteki z funkcją.

Post autor: bamsye123 »

Niestety po zmianie dalej to samo.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Dodanie własnej biblioteki z funkcją.

Post autor: Vardamir »

Ale tutaj powinieneś mieś tylko interfejs, natomiast jego obsługe w osobnym pliku cpp (w ogóle to powinieneś mieć .hpp jeśli chcemy być konsekwentni). Może źle dodałeś plik do projektu, zrobileś to w ogóle? CodeBloks są swoją drogą słabym IDE, więcej problemów niż pożytku.

Tu masz wszytko opisane ... lowych/310 . Nawet na CodeBlocks opisane.
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

[C++] Dodanie własnej biblioteki z funkcją.

Post autor: bamsye123 »

Dziękuję za link, postaram się jeszcze raz za to zabrać.
ODPOWIEDZ