[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Czupryn1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2014, o 09:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Czupryn1994 »

Witam mam problem z przekształceniem tego oto kodu na kod w języku C. w komentarzu do programu jest to co ten program ma robić. Prosiłbym o pomoc.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
/* PROGRAM WYŚWIETLAJĄCY NA EKRANIE KOLEJNE LICZBY CAŁKOWITE TYPU INT (DO 100),
KTÓRE SĄ PODZIELNE BEZ RESZTY PRZEZ n (GDZIE n JEST ZADAWANE Z KLAWIATURY) */


int n;

cout << endl << "Podaj n: ";
cin >> n;
cout << "Liczby podzielne bez reszty przez " << n << " to:" << endl;

for (int i=0; i <= 100; i++)
{
if ((i % n) == 0)
{
cout << i << " ";
}
}

char znak;
cin >> znak;
}
Ostatnio zmieniony 8 gru 2014, o 17:57 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Gouranga »

zamień

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
na

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
cout pozamieniaj na printf a cin na scanf zgodnie z ich zastosowaniem

licznika pętli nie można w niej deklarować czyli musisz mieć

Kod: Zaznacz cały

int i;
for (i=0 ...
Czupryn1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2014, o 09:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Czupryn1994 »

Wyszło mi coś takiego ale nadal nie działa prawidłowo :

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */

int main(int argc, char *argv[]) {
int n;

printf ("Podaj n: ");
scanf("%d",&n);
printf("Liczby podzielne bez reszty przez %d to",&n); 

int i;

for (i=0;i<=100;i++)
{
if ((i % n) == 0)
{
scanf("%d",&i);
}
}
	return 0;
}
Ostatnio zmieniony 8 gru 2014, o 10:45 przez Czupryn1994, łącznie zmieniany 1 raz.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: kalwi »

Gouranga pisze:licznika pętli nie można w niej deklarować czyli musisz mieć
Kolega widzę zatrzymał się na standardzie C89, to niedobrze.
Czupryn1994 pisze:Wyszło mi coś takiego ale nadal nie działa prawidłowo :

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */

int main(int argc, char *argv[]) {
int n;

printf ("Podaj n: ");
scanf("%d",&n);
printf("Liczby podzielne bez reszty przez %d to",&n);

int i;

for (i=0;i<=100;i++)
{
if ((i % n) == 0)
{
scanf("%d",&i);
}
}
return 0;
}
1. Formatuj kod i używaj

Kod: Zaznacz cały

[code]
[/code] na forum, bo inaczej to jest nieczytelne
2. Nic dziwnego, że nie działa, skoro bez sensu wsadziłeś funkcję scanf do pętli.
Czupryn1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2014, o 09:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Czupryn1994 »

Ok, edytowałem . Czyli gdzie dokładnie tkwi problem?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Vardamir »

Czytaj ze zrozumieniem i do końca
kalwi pisze: 2. Nic dziwnego, że nie działa, skoro bez sensu wsadziłeś funkcję scanf do pętli.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Gouranga »

tutaj:

Kod: Zaznacz cały

printf("Liczby podzielne bez reszty przez %d to",&n);
usuń ampersand, chcesz wyświetlić wartość n a nie jej adres w pamięci
poza tym wewnątrz pętli powinieneś mieć printf z wartością i a nie scanf
Kolega widzę zatrzymał się na standardzie C89, to niedobrze.
istotnie, jak piszę w C to tylko w C89
Czupryn1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2014, o 09:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy

[C++][C] Przepisanie programu wyświetlającego liczby

Post autor: Czupryn1994 »

Dzięki wszystkim za pomoc program działa jak należy!
ODPOWIEDZ