[VBA] iteracyjne obliczanie pierwiastka

lucjanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2014, o 12:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock

[VBA] iteracyjne obliczanie pierwiastka

Post autor: lucjanna »

Witam,

od razu chciałabym zaznaczyć, że z VBA nie miałam NIGDY styczności, mamy raptem 15 godzin tego przedmiotu, facet nie potrafi tłumaczyć tylko dyktuje nam gotowe formuły, ale oczywiście zadanie na zaliczenie mamy zrobić sami. Stąd moja prośba, czy ktoś bardziej biegły w temacie mógłby napisać mi makro do takiego oto zadania:

Iteracyjne obliczanie pierwiastka kwadratowego z liczby rzeczywistej?

Będę bardzo wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2014, o 21:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
OShon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 mar 2014, o 00:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: VBATools | Kraków | Poland | Europe | Earth | SolSystem | SomewareInSpace
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

[VBA] iteracyjne obliczanie pierwiastka

Post autor: OShon »

No cóż - podał bym ci parę dobrych odnośników ale zapewne modek tego forum ubije je wszystkie.
Iteracja inaczej znaczy przechodzenie parametru zmiennej rosnąco albo malejąco. W VBA jest pętla.

Najprostszym przykładem jest np numerowanie wierszy

Kod: Zaznacz cały

sub procedura()
dim x&
with cells(4,2) 'aby było ciekawie to od komórki "b4"
  for x = 1 to 10
   .offset(x).value = x 'czyli zmienna x iteruje cyklem pętli =+1
  next
end with
end sub
Zapewne to samo musisz zrobić z pierwiastkiem.
Jakiej liczby, to sobie wymyślisz.
Potęgę określa się znakiem daszka ^
ODPOWIEDZ