[Python][Python 3] nierówność i przybliżenie

lewy19pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 gru 2014, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

[Python][Python 3] nierówność i przybliżenie

Post autor: lewy19pl »

Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem w Pythonie 3. Mam 2 zadania do rozwiązania i prosiłbym o pomoc.

1.Dla jakich liczb naturalnych n prawdziwa jest nierówność:
\(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + ...+ \frac{1}{n} > 10}\)?
Napisz program wyznaczający najmniejszą z takich liczb n.

2.Wyznacz stosunkowo dobre przybliżenie liczby \(\displaystyle{ \sqrt[1000]{1000!}}\) .
Ostatnio zmieniony 4 gru 2014, o 20:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

[Python][Python 3] nierówność i przybliżenie

Post autor: sebnorth »

1.

Kod: Zaznacz cały

n = 1
suma = 0
while suma < 10:
    suma+=1.0/n
    n+=1

print n    
# 12368

print sum([1.0/n for n in range(1, 12367)])
# 9.99996214792

print sum([1.0/n for n in range(1, 12368)])
# 10.0000430083
ODPOWIEDZ