[C] wczytanie z pliku

Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[C] wczytanie z pliku

Post autor: rochaj »

Mam plik txt taki:

rozmiar macierzy 5x4
| 1 2 3 4 |
| 5 6 7 8 |
| 9 6 0 6 |
| 2 4 9 5 |
| 7 8 1 2 |


Jak wczytać samą tę macierz do tablicy dwuwymiarowej

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

main()
{
    FILE *zw;
    char zp;

    zw=fopen("plik.txt","r");

   while(zp!=EOF)
    {
     zp=fgetc(zw); 
        if ((int)zp>47 && (int)zp<58){
        printf("%c",zp);}
    }

 getch();
    return 0;
}
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C] wczytanie z pliku

Post autor: Gouranga »

na początek musisz wczytać rozmiar macierzy, załóżmy że go znamy, 4 kolumny 5 wierszy:

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdio>

int main(void){
  int x = 5, y = 4, arr[y][x];
  int i,j;
  FILE *fp = fopen("plik.txt", "r");
  char z;
  while(!feof(fp)){
    fscanf(fp, "%c", &z);
    if (z != '|') return 1;
    for (i=0; i<y; i++){
      for (j=0; j<x; j++){
        fscanf(fp, "%d", &arr[i][j]);
      }
    }
    fscanf(fp, "%c", &z);
    if (z != '|') return 1;
  }
return 0;
}
pisane z palca o 2:17 w nocy, ale może działa
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[C] wczytanie z pliku

Post autor: rochaj »

po sprawdzeiu, program nic nie wyświetla
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C] wczytanie z pliku

Post autor: Gouranga »

no nie napisałem że ma cokolwiek wyświetlać, pytałeś jak wczytać
ODPOWIEDZ