[Schematy blokowe] Wyrażenia liczbowe

gzup7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2014, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xdsfv

[Schematy blokowe] Wyrażenia liczbowe

Post autor: gzup7 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań.Prosze aby były rozwiązane w schemacie blokowym.

1.Algorytm ma obliczyć pole kwadratu o obwodzie równym L wczytywanym podczas działania algorytmu.
2.Algorytm ma wczytać wartości dwóch liczb obliczać sumę tych liczb i wyświetlać jej wartość.
3.algorytm ma obliczyć wartość bezwzględną liczby wczytywanej podczas działania algorytmu
4.algorytm oblicza sumę 100 kolejnych parzystych liczb całkowitych począwszy od 2 całość odbywa się bez ingerencji użytkownika.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, o 17:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[Schematy blokowe] Wyrażenia liczbowe

Post autor: Vardamir »

Prosisz o pomoc w rozwiązaniu czy o rozwiązanie? Co już zrobiłeś i gdzie jest problem?
gzup7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2014, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xdsfv

[Schematy blokowe] Wyrażenia liczbowe

Post autor: gzup7 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Zrobilem juz 3 pierwsze zostało mi ostatnie ale go nie potrafię.
mateuszl95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 14 paź 2009, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszwica
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 8 razy

[Schematy blokowe] Wyrażenia liczbowe

Post autor: mateuszl95 »

Oczywiście czwarte zadanie można zrobić za pomocą pętli i funkcji if, ale tutaj wskazówka na inne rozwiązanie (bez if-a)

\(\displaystyle{ \frac{n}{2}-\frac{n-1}{2}}\) Dla typu int:

np. dla \(\displaystyle{ n=8: \frac{8}{2}-\frac{7}{2}=4-3=1}\)
np. dla \(\displaystyle{ n=7: \frac{7}{2}-\frac{6}{2}=3-3=0}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 23:30 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ