Tablica Karnaungha sprawdzenie

pysiow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 maja 2009, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Tablica Karnaungha sprawdzenie

Post autor: pysiow »

\(\displaystyle{ f= \left\{ 0,1,2,4,7 \right\}}\)

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccc}
lp& a & b & c & 1/0 \\
0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\
1 & 0 & 0 & 1 & 1 \\
2 & 0 & 1 & 0 & 1 \\
3 & 0 & 1 & 1 & 0 \\
4 & 1 & 0 & 0 & 1 \\
5 & 1 & 0 & 1 & 0 \\
6 & 1 & 1 & 0 & 0 \\
7 & 1 & 1 & 1 & 1 \\
\end{tabular}}\)


Suma iloczynu

\(\displaystyle{ \overline{abc} + \overline{ab} c + \overline{a} b \overline{c} + a \overline{bc} + abc}\)

Bramka and or

iloczyn sumy

\(\displaystyle{ a+ \overline{b+c} \cdot \overline{a} +b+ \overline{c} \cdot \overline{a+b} +c}\)

bramka or and

Rysujemy 2 mniej rysowania


\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|}\hline
{a} & {bc} & {bc}& {bc} & {bc}\\ \hline
{} & {00} & {01}& {11} & {10}\\ \hline

0 & 1 & 1 & 0 & 1\\ \hline
1 & 1 & 0 & 1 & 0 \\ \hline
\end{tabular}}\)


suma iloczynu

\(\displaystyle{ \overline{abc} + a \overline{bc} + \overline{ab} c + abc + \overline{a} b \overline{c}}\)

Iloczyn sumy

\(\displaystyle{ \overline{a} +b+ \overline{c} \cdot a+ \overline{b+c} + \overline{a+b+c}}\)

Pytanie czy możemy coś skrócić przy minimalizacji funkcji?
Pozdrawiam


edit

po tablicy karnaungh
suma iloczynu powinna wyglądać

\(\displaystyle{ \overline{bc} + \overline{ab} + \overline{ac} + abc}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 13:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Tablica Karnaungha sprawdzenie

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ \overline{bc}+\overline{ab}+abc+\overline{a}b\overline{c}\\
(a+\overline{b}+\overline{c})(\overline{a}+b+\overline{c})(\overline{a}+\overline{b}+c)}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2014, o 09:28 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
pysiow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 maja 2009, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Tablica Karnaungha sprawdzenie

Post autor: pysiow »

A ja jestem przekonany że tak \(\displaystyle{ \overline{bc} + \overline{ab} + \overline{ac} + abc}\)

Ponieważ łączymy jeszcze jedynke z a0 bc00 z jedynka z a0 bc10
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 13:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Tablica Karnaungha sprawdzenie

Post autor: octahedron »

A tak, nie zauważyłem.
ODPOWIEDZ