[Pascal] 1/2+2/3... suma n skladnikow

boozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2014, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

[Pascal] 1/2+2/3... suma n skladnikow

Post autor: boozo »

nie umiem sobie z tym poradzic.. a zadanie wyglada tak:
podaj sume n skladników 1/2+2/3+3/4+4/5.... do n-wyrazów

Prosze o pomoc.

-- 26 lis 2014, o 19:41 --

na podstawie tego da sie to zadanie wykonac bo jest podobne tylko nie wiem jak i co pozmieniac:

Kod: Zaznacz cały

program Project1;
var
       i,n:integer;
       a,s:double;

begin
      write('Podaj n:');
      readln(n);

     s:=0;
     for i:=1  to n do
      begin
       if i mod 2=0 then
          a:=1/i
    else
        a:=i;


       writeln('a',i,'=',a:0:3);
       s:=s+a;
      end;
     writeln('suma=', s:0:3);


     readln;
end.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2014, o 21:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

[pascal] 1/2+2/3... suma n skladnikow

Post autor: chris_f »

To dosyć proste (Pascala pamiętam jak przez mgłę). Mogłem gdzieś o jakimś średniku zapomnieć, nie do końca pamiętam składnię polecenia write (liczba miejsc po przecinku itd.)

Kod: Zaznacz cały

program suma;
var i,n : integer;
s : double;
begin
  writeln('Podaj liczbę n');
  write('n = ');
  readln(n);
  s:=0;
  for i:=1 to n do s:=s+i/(i+1);
  write('S = ', s)
end.
ODPOWIEDZ