[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

student1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2014, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

Post autor: student1995 »

Napisz program umozliwiający wczytanie a następnie wyświetlenie
kilku (np. 10) liczb rzeczywistych przechowywanych w tablicy.
Operacje wczytywania i wyświetlania powinny być realizowane za pomocą odrębnych funkcji.
Podczas wczytywania i przeglądania proszę wyświetlać teksty pomocnicze
informujące o numerze wprowadzanego/wyświetlanego elementu.
np.

Kod: Zaznacz cały

Tab[1] = 12.0  
Tab[2] = -1.0  
Tab[3] =  ....... 
ma ktoś pomysl?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, o 12:44 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

Post autor: Vardamir »

Ale z czym dokładnie jest tu problem? Nie umiesz ich wczytać? Wypisać? Napisać funkcji? Wszystko to jest na pierwszym z brzegu podstawowym kursie c++.
student1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2014, o 12:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

Post autor: student1995 »

zrobiłem do tego momentu i nie wiem jak zrobić żeby wyświetlało mi potem te wartości np.tab[0]=12

Kod: Zaznacz cały

int main()
{
    int tab[10];
	cout<<"Podaj liczbe 1"<<endl;
	cin>>tab[0];
	cout<<"Podaj liczbe 2"<<endl;
	cin>>tab[1];
	cout<<"Podaj liczbe 3"<<endl;
	cin>>tab[2];
	cout<<"Podaj liczbe 4"<<endl;
	cin>>tab[3];
	cout<<"Podaj liczbe 5"<<endl;
	cin>>tab[4];
	cout<<"Podaj liczbe 6"<<endl;
	cin>>tab[5];
	cout<<"Podaj liczbe 7"<<endl;
	cin>>tab[6];
	cout<<"Podaj liczbe 8"<<endl;
	cin>>tab[7];
	cout<<"Podaj liczbe 9"<<endl;
	cin>>tab[8];
	cout<<"Podaj liczbe 10"<<endl;
	cin>>tab[9];
	cout <<
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, o 13:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

Post autor: Ser Cubus »

np, dla zerowego indeksu tablicy będzie tak:

Kod: Zaznacz cały

cout<<"tab[0]=" << tab[0] <<endl;
poczytaj o pętlach
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

Post autor: Vardamir »

Korzystaj ze znaczników

Kod: Zaznacz cały

[code]
[/code]

Po pierwsze poczytaj o pętlach. To co zapisałeś można uprościć.

Kod: Zaznacz cały

int tab[10];
for (int i=0;i<10;i++)
{
  cin >> tab[i];
}
Korzystając z tego co zamieściłem, spróbuj wypisać zawartość tablicy. Ale przede wszystkim przerób dokładnie jakiś podstawowy kurs c++.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[C++] Wczytywanie i wyświetlanie liczb

Post autor: athame »

Cały kod poniżej (gotowiec):

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

using namespace std;

float tab[10];

void czytaj();
void pisz();

int main(){
  czytaj();
  pisz();
}

void czytaj(){
  for (int i=0; i<10; i++){
    cout << "Liczba nr " << i+1 << ": ";
    cin >> tab[i];
  }
}

void pisz(){
  cout << endl << endl;
  for (int i=0; i<10; i++)
    cout << "Liczba nr " << i+1 << " = " << tab[i] << endl;
}
ODPOWIEDZ