[C++] Odejmowanie tablic odwróconych

Drelson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

[C++] Odejmowanie tablic odwróconych

Post autor: Drelson »

Witam mam taki problem że mam dwie liczby zapisane w tablicy w sposób odwrócony np

Kod: Zaznacz cały

a=1054, tab a[4]={4,5,0,1}
b=256, tab b[3]={6,5,2}
i tu pojawia się pierwszy problem czy mogę odejmować tablice różnych rozmiarów myślałem że jak od większej odejmę mniejszą to na pozostałe miejsca mi wskoczą 0, ale tak nie jest więc muszę tablice mniejszą uzupełniać zerami tak żeby była rozmiarem równa z większą?

I drugi problem mam jak od liczby np 1000 odejmuje 1 nie wiem jak mam to napisać przez pętle np for żeby mi to przeskakiwało do drugiej liczby i pożyczało "jedynkę" jak by pożyczało tylko z miejsca o jeden większy można by to załatwić z if'em ale jak trzeba zrobić żeby przeskoczyło o n razy a potem wróciło i odpowiednio uzupełniało liczby te po których przeskakiwaliśmy?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, o 15:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Odejmowanie tablic odwróconych

Post autor: Gouranga »

nie masz prawa odejmować całych tablic, załóż trzecią tablicę na wynik i odejmuj to pisemnie w pętli
Drelson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

[C++] Odejmowanie tablic odwróconych

Post autor: Drelson »

Tzn tak wiem, że muszę zrobić trzecią tablice na wynik i odejmować w pętli ale tak jak wcześniej napisałem
czy mogę odejmować tablice różnych rozmiarów myślałem że jak od większej odejmę mniejszą to na pozostałe miejsca mi wskoczą 0, ale tak nie jest więc muszę tablice mniejszą uzupełniać zerami tak żeby była rozmiarem równa z większą?

I drugi problem mam jak od liczby np 1000 odejmuje 1 nie wiem jak mam to napisać przez pętle np for żeby mi to przeskakiwało do drugiej liczby i pożyczało "jedynkę" jak by pożyczało tylko z miejsca o jeden większy można by to załatwić z if'em ale jak trzeba zrobić żeby przeskoczyło o n razy a potem wróciło i odpowiednio uzupełniało liczby te po których przeskakiwaliśmy?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

[C++] Odejmowanie tablic odwróconych

Post autor: Vardamir »

Temat do wygooglowania i poczytania: Arytmetyka dużych liczb c++.

Za dużo jest tu tłumaczenie, przeczytaj to co podałem powyżej i pytaj, jak będziesz miał konkretny problem. Generalnie odejmujesz dopóki nie przejdziesz całej tablicy zawierającej liczbę odejmowaną albo dopóki jest ustawiona odpowiednia flaga.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Odejmowanie tablic odwróconych

Post autor: Gouranga »

jeśli zadeklarujesz tablicę przy użyciu funkcji calloc() z nagłówka cstdlib to będzie od razu wypełniona zerami jeśli to ci coś da
ODPOWIEDZ