[Turbo Pascal] Wyświetlanie posortowanych liczb

sajs321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lis 2014, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Turbo Pascal] Wyświetlanie posortowanych liczb

Post autor: sajs321 »

Witam,
Posiadam taki kod:

Kod: Zaznacz cały

program testowy;
uses crt;
var a,b,c:integer;
begin
	clrscr;
	writeln('Podaj trzy liczby');readln(a,b,c);
		begin
		if (a>b) and (a>c) then writeln(a);
		if (b>a) and (b>c) then writeln(b);
		if (c>a) and (c>b) then writeln(c);
		end;
		begin
	    if (a<b) and (a<c) then writeln(a);
		if (b<a) and (b<c) then writeln(b);
		if (c<a) and (c<b) then writeln(c);
		end;
		readkey;
end.		
Mój problem polega na tym , że nie wiem jak przerobić ten program żeby po wpisaniu 3 liczb wyświetlał je od największej do najmniejszej.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2014, o 17:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

[Turbo Pascal] Wyświetlanie posortowanych liczb

Post autor: mm34639 »

przerobimy go radykalnie

Kod: Zaznacz cały

program testowy;
uses crt;
var a,b,c,d:integer;
begin
clrscr;
   writeln('Podaj trzy liczby');readln(a,b,c);
if (a>b) then begin // zamieniamy a z b
  d:=b;
  b:=a;
  a:=d;
end;
if (b>c) then begin // zamieniamy b z c
  d:=c;
  c:=b;
  b:=d;
end;
if (a>b) then begin //zamieniamy a z b
  d:=b;
  b:=a;
  a:=d;
end;
writeln(c);writeln(b);writeln(a);
readln();
end.
może niezbyt elegancko, ale działa
sajs321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lis 2014, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Turbo Pascal] Wyświetlanie posortowanych liczb

Post autor: sajs321 »

Podczas kompilacji programu wyskakuje taki błąd: Error 42: Error in expresssion.
ODPOWIEDZ