[C] Tablice

Dyszak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2014, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] Tablice

Post autor: Dyszak »

Witam Z powodów zdrowotnych opuściłem parę pierwszych zajęć z programowania a do tej pory nie miałem z nim styczności potrzebuje wykonać parę zadań . prosił bym o pomoc
1.Tablica 10 elementow- wczytaj 10 liczb od użytkownika i wyslij je w odwrotnej kolejnosci
2. Tablica dwuwymiarowa- tabliczka mnożenia
3. Konwersja typow, Zmienic liczby z formatu char na int i zapisac w tablicy.Nastepne wyświetlic wartosci
4. napisac program ktory wypisze 1 jelis trzy liczby całkowite maja tą samą wartosc i wypisze 0 w przeciwnym wypadku-wykorzystac tablice
5. sortowanie bombelkowe - tablica 10 elementow

Dziękuje.
z pomoca tutoriali Zrobiłem 1 i 2 ale nie wiem czy o to chodziło programy działaja jak powinny tylko nie wiem czy o to chodziło na 100% w zadaniu tzn czy skorzystałem z dobrych funkcji.
ad1.

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
int main(){
  int i;
  int liczby[10];
  char napis[11]; 	
  printf("Witam
");
  for(i = 0; i < 10; i++){
  
    printf("Wprowadz %d. liczbe: ",i+1);
    fgets(napis,11,stdin);
    liczby[i] = atoi(napis);
  }
  printf("Liczby w odwrotnej klejnosci:
");
  for(i = 10-1; i >= 0; i--){ 
    	
    printf("%d
",liczby[i]);
  }
  system("PAUSE");	
  return 0;
  
ad2.

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int main(){
	int i,j;
	int tablice[i][j];
	printf("Tabliczka mnozenia:
");
	for(i=1; i<11; i++){
		for(j=1; j<11; j++)printf("%2d ", i*j);
		printf("
");
		
	}
system("PAUSE");
return 0;

}
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, o 21:00 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak tagów.
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

[C] Tablice

Post autor: Bobi02 »

Jeśli chodzi o 1. to proponowałbym ( ponieważ chodzi tylko o liczby ) użyć funkcji scanf.

Kod: Zaznacz cały

for(i = 0; i < 10; i++)
{
printf("Wprowadz %d. liczbe: ",i+1);
scanf("%d",&liczby[i]);
}
W 3. użyj funkcji getchar(), przykład najprostszej konwersji

Kod: Zaznacz cały

char c=5; 
int i=345; 

c=(char)i; 
or 
i=(int)c;
W 4. typowe zadanie na przeszukiwanie tablicy : masz do wyboru a) przeszukiwanie tylko z jednej strony o większej złożoności niż b) przeszukiwanie z obu stron jednocześnie. W zależności od tego na co się pokusisz działanie polega na "przetrzymywaniu" w schowku jakieś liczby i szukaniu, czy występują jej odpowiedniki.

5. Multum implementacji różnych sortowań. Przeszukaj google.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, o 21:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ