Chciałbym wiedzieć jak wykazać że
\(\displaystyle{ \left( x + y \right) + z \neq x + \left( y + z\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( x \cdot y \right) \cdot z \neq x \cdot \left( y \cdot z\right)}\)
\(\displaystyle{ x \cdot \left( y + z \right) \neq x \cdot y + x \cdot z}\)
podstawiałem różne liczby bardzo małe bardzo duże a i tak po skompilowaniu obie strony były sobie równe. Wystarczył by chociaż jeden przykład , może ja coś źle robię
[Systemy liczbowe] Działania na liczbach zmiennopozycyjnych
[Systemy liczbowe] Działania na liczbach zmiennopozycyjnych
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 22:51 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
[Systemy liczbowe] Działania na liczbach zmiennopozycyjnych
a czy ten przykład w linku jest poprawny?
Chodzi mi o to że
1280.245 (a + b)
+ 0.0004 (c)
____________
1280.2454 rounds to 1280.245 <--- (a + b) + c
zaokrąglanie do 3 liczby po przecinku po tym jak dodaliśmy 0.0004 musi tak czy siak dać inny wynik. I czy przy wykazywaniu mogę zaokrąglać kiedy chce(w tym przykładzie te dodawanie zostało rozbite na dwie części, w kilku momentach liczba nie była zaokrąglana)?-- 22 paź 2014, o 18:45 --nikt nie potrafi pomóc?
Chodzi mi o to że
1280.245 (a + b)
+ 0.0004 (c)
____________
1280.2454 rounds to 1280.245 <--- (a + b) + c
zaokrąglanie do 3 liczby po przecinku po tym jak dodaliśmy 0.0004 musi tak czy siak dać inny wynik. I czy przy wykazywaniu mogę zaokrąglać kiedy chce(w tym przykładzie te dodawanie zostało rozbite na dwie części, w kilku momentach liczba nie była zaokrąglana)?-- 22 paź 2014, o 18:45 --nikt nie potrafi pomóc?