z1. Zapisz liczbę \(\displaystyle{ -215}\) do rejestru 8bitowego i podaj wynik w systemie dziesiętnym
z.2 Zapisz na 8 bitach liczbę \(\displaystyle{ -113}\)
Proszę wytłumaczcie mi jak to zrobić krok po kroku bo u mnie wykładowca nic nie tłumaczy:/
[Systemy liczbowe] System binarny i transformacje
[Systemy liczbowe] System binarny i transformacje
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, o 14:54 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
[Systemy liczbowe] System binarny i transformacje
system dziesiętny DEC i jeszcze takie zadanie 6 dec-7dec= też do dziesiętnego
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
[Systemy liczbowe] System binarny i transformacje
Chodziło mi o system kodowania liczb.
Na 8 bitach mieszczą się liczby dziesiętne z zakresu od \(\displaystyle{ -127}\) do \(\displaystyle{ 127}\) - w systemach ZM i U1, oraz z zakresu od \(\displaystyle{ -128}\) do \(\displaystyle{ 127}\) - w U2. Stąd \(\displaystyle{ -215}\) nie da się zapisać na 8 bitach.
Liczbę \(\displaystyle{ -113}\) zamieniamy na U2 tak:
1. kodujemy liczbę \(\displaystyle{ +113}\) wykonując kolejne dzielenia przez \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ 113:2=56 \ r. \ 1}\) - cyfra jedności (czyli ostatnia)
\(\displaystyle{ 56:2=28 \ r. \ 0}\) - cyfra przedostatnia
\(\displaystyle{ 28:2=14 \ r. \ 0}\) - kolejna od końca
\(\displaystyle{ 14:2=7 \ r. \ 0}\)
\(\displaystyle{ 7:2=3 \ r. \ 1}\)
\(\displaystyle{ 3:2=1 \ r. \ 1}\)
\(\displaystyle{ 1:2=0 \ r. \ 1}\)
Na początek wpisujemy \(\displaystyle{ 0}\) jako znak \(\displaystyle{ +}\)
Dostaliśmy \(\displaystyle{ 113 _{dec} =01110001 _{U2}}\)
2. zamieniamy to na liczbę przeciwną, czyli \(\displaystyle{ -113}\) w taki sposób, że zamieniamy wszystkie zera na jedynki i na odwrót i do wyniku dodajemy \(\displaystyle{ 1}\).
Czyli mamy \(\displaystyle{ -113 _{dec}= (10001110+1) _{U2} =10001111 _{U2}}\)
Twoje kolejne pytanie jest trochę dziwne, bo chyba wiesz ile to jest \(\displaystyle{ 6-7}\). System dziesiętny, to przecież system używany w życiu codziennym.
Na 8 bitach mieszczą się liczby dziesiętne z zakresu od \(\displaystyle{ -127}\) do \(\displaystyle{ 127}\) - w systemach ZM i U1, oraz z zakresu od \(\displaystyle{ -128}\) do \(\displaystyle{ 127}\) - w U2. Stąd \(\displaystyle{ -215}\) nie da się zapisać na 8 bitach.
Liczbę \(\displaystyle{ -113}\) zamieniamy na U2 tak:
1. kodujemy liczbę \(\displaystyle{ +113}\) wykonując kolejne dzielenia przez \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ 113:2=56 \ r. \ 1}\) - cyfra jedności (czyli ostatnia)
\(\displaystyle{ 56:2=28 \ r. \ 0}\) - cyfra przedostatnia
\(\displaystyle{ 28:2=14 \ r. \ 0}\) - kolejna od końca
\(\displaystyle{ 14:2=7 \ r. \ 0}\)
\(\displaystyle{ 7:2=3 \ r. \ 1}\)
\(\displaystyle{ 3:2=1 \ r. \ 1}\)
\(\displaystyle{ 1:2=0 \ r. \ 1}\)
Na początek wpisujemy \(\displaystyle{ 0}\) jako znak \(\displaystyle{ +}\)
Dostaliśmy \(\displaystyle{ 113 _{dec} =01110001 _{U2}}\)
2. zamieniamy to na liczbę przeciwną, czyli \(\displaystyle{ -113}\) w taki sposób, że zamieniamy wszystkie zera na jedynki i na odwrót i do wyniku dodajemy \(\displaystyle{ 1}\).
Czyli mamy \(\displaystyle{ -113 _{dec}= (10001110+1) _{U2} =10001111 _{U2}}\)
Twoje kolejne pytanie jest trochę dziwne, bo chyba wiesz ile to jest \(\displaystyle{ 6-7}\). System dziesiętny, to przecież system używany w życiu codziennym.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, o 14:24 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.