Jak sumuje się macierze?
Tj. mam napisać program, w którym użytkownik wpisuje dane do dwóch tablic 3x3.
Następnie w trzeciej tablicy pojawiają się sumy z komórek na tych samych miejscach.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, do dzisiaj nie umiałam robić tablic i nie wiedziałam czym są macierze. Poczytałam o tym w różnych źródłach/ kojarzę już o co chodzi.
Lecz wpisanie tego w PASCLa to już zupełnie inna bajka.
Udało mi się napisać na razie program, pozwalający użytkownikowi wypisać te liczby w tablice.
Ze zmiennymi a,b i tablicami dwuwymiarowymi. Użyłam pętli for. Działa, ale nie wiem co dalej...
[PASCAL] macierze
[PASCAL] macierze
Dodajemy liczby z odpowiadających sobie wierszy i kolumn. I już. Powiedzmy, że masz macierze \(\displaystyle{ a,b}\), obie wymiarów \(\displaystyle{ m\times n}\). Dodanie też załatwi pętla
Powinno działać. Oczywiście nie zapomnij o zadeklarowaniu macierzy \(\displaystyle{ c}\).
for
.Kod: Zaznacz cały
for i:=1 to m do
for j:=1 to n do
c[i,j]:=a[i,j]+b[i,j];