[Teoria złożoności] Notacje asymptotyczne - sprawdzenie

dingdong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 wrz 2014, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn

[Teoria złożoności] Notacje asymptotyczne - sprawdzenie

Post autor: dingdong »

Witam !
Chciałem zapytać się was czy to rozwiązanie zadania jest prawidłowe:

Czy prawdą jest że:

Prawidłowe:
\(\displaystyle{ a) n^{2}= O(n)}\)
\(\displaystyle{ c)n ^{3}+n ln n= \Theta(n ^{3})}\)
\(\displaystyle{ d)n ^{3}= \omega(n)}\)

Złe:
\(\displaystyle{ b) n ^{2}= \o(n ^{3})}\)
\(\displaystyle{ e) n ^{3}= \Omega(2 ^{n})}\)
\(\displaystyle{ f) n!=\Omega(n ^{n)}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2014, o 19:47 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

[Teoria złożoności] Notacje asymptotyczne - sprawdzenie

Post autor: sebnorth »

nieprawda że \(\displaystyle{ n^{2}= O(n)}\)
ODPOWIEDZ